Alevi açılımında Alevilik inancına darbe

0
246

Seçimlerin yaklaştığı süreçte Alevilere yönelik yeni bir açılım hamlesinde bulunan AKP, cemevlerinin elektrik ve su giderlerinin karşılanmasını da içeren 23 maddelik torba kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. 

Cemevlerinin aydınlatma giderlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı; içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarının ise yerel yönetimler tarafından indirimli veya ücretsiz karşılanmasını da kapsayan teklife göre, cemevlerinin yapım, bakım ve onarım işleri de yerel yönetimlerin sorumluluğunda olacak. 

Teklifin 8. maddesinde ise İmar Kanunu’na ek madde yapılarak, cemevlerine imar planlarının düzenlenmesinde bölgenin şartları ve ihtiyaçları göz önüne alınarak yer ayrılması; cemevi yapılabilmesi için de kaymakam veya validen izin alınması öngörülüyor. 

 

“Samimiyetsiz bir hamle” 

Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre, iktidarın yasal düzenleme içeren adımını ‘seçim hamlesi’ olarak niteleyen Alevi dernek ve federasyon temsilcilerine göre Aleviler ve Alevilik inancı hükümet tarafından her aşamada kontrol altına alınmak isteniyor. 

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Mustafa Aslan’a göre iktidarın bu teklifi ‘Alevilerin taleplerinden uzak’, ‘samimiyetsiz’ ve ‘Alevilik inancını yeniden tanımlamaya dönük’ bir hamle. AKP’nin seçime giderken hayata geçirmek istediği düzenlemeyi ‘Alevileri yok sayan’ bir anlayışın ürünü ve ilanı olarak değerlendiren Aslan, “Bu anlayışın yansımasını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulacağını açıkladığında görmüştük. İktidar, Alevileri bir inanç topluluğu olarak değil, kültürel bir topluluk olarak görüyor ve bu şekilde yeniden tanımlamak, dizayn etmek istiyor” dedi. 

  

“Alevilerin taleplerini elektrik-su parasına indirgeyen yaklaşımı reddediyoruz” 

İktidar partisinin Meclis’e sunduğu düzenlemeyi değerlendiren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, “Bizi seçim malzemesi yapmak istiyorlar. Biz öyle basit bir topluluk değiliz. Kimse bizi çantada keklik olarak görmesin” dedi. 

İktidarın sürekli “Aleviliği tarif eden” bir yaklaşım içinde olduğunu ve bunu reddettiklerini kaydeden Erçe şunları söyledi: 

“Aleviliği ve Alevilerin taleplerini elektrikle, suyla, betonla tarif eden, bu noktaya indirgeyen onur kırıcı bir yaklaşım söz konusu. Yüzyıllardır Alevileri inkar ve imha etmeye çalışarak bugüne gelen devlet aklı, şimdilerde Alevilerin taleplerini, sorunlarını elektrik, su parasına, cemevinin betonuna, çimentosuna indirgeyen bir yaklaşım sergiliyor. Biz bu bakış açısını başından bu yana reddediyoruz. Bizim meselemiz elektrik, su meselesi değil; bizim meselemiz eşit yurttaşlık hakkı ile beraber verdiğimiz kimlik mücadelesi. Bu gibi düzenlemeleri ‘Aleviler içinde bir çözülme yaratabilir miyiz?’ düşüncesi ile yapıyorlar. Bunun böyle olmayacağını yıllardır gösterdik halbuki. 

  

“Talebimiz net” 

Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı (ADFE) Celal Fırat da iktidarın bu düzenleme üzerinden Alevilik inancını yeniden tanımlamasına izin vermeyeceklerini söyledi. 

Alevilerin cemevlerinin ibadethane sayılması ve yasal statü kazanmasına ilişkin taleplerinin vazgeçilmez olduğuna vurgu yapan Fırat, düzenlemeye tepki olarak Türkiye’deki tüm cemevlerine “Cem ibadetimiz, cemevleri ibadethanemiz” yazılı pankartlar astıklarını söyledi. 

Fırat, “Tüm cemevlerine pankartlarımızı astık. Bu noktada bizim talebimiz net. İktidarın Aleviliği yeniden tanımlama, yaratma çabası seçime giderken daha da somutlaştı. Ancak biz bu hamleleri, adımları kabul etmiyoruz. Cemevlerinin kontrol altında tutulmasını tamamen reddediyoruz” diye konuştu. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz