Brezilya’da sol rüzgârı: Başkanlık seçimini Lula kazandı

0
254

Brezilya’da 30 Ekim’de ikinci turu yapılan başkanlık seçimini solcu aday Luiz Inácio Lula da Silva veya kısa adıyla Lula kazandı.  

İşçi Partisi lideri, 77 yaşındaki Lula, Sao Paulo’da yaptığı ilk konuşmada, “Ülkenin barış ve birliğe ihtiyacı olduğunu“, 33 milyondan fazla Brezilyalıyı etkileyen açlığı bitireceğini söyledi ve Amazon ormanlarındaki tahribata karşı da önlem alınacağını açıkladı. Irkçılığı yenmek istediğini söyleyen Lula, yerli halkların eşit hak ve imkânlara sahip olmasını hedeflediğini kaydetti. 

  

Destek mesajları 

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından, yeni lider Lula’ya dünyadan destek mesajları da geldi. ABD Başkanı Joe Biden, “Gerçekleştirilen adil ve özgür seçimlerin ardından başkan seçilen Lula’yı tebrik ediyorum“ ifadelerini kullandı ve ABD ile Brezilya arasındaki işbirliğini dört gözle beklediğini duyurdu. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Lula’nın zaferini “Brezilya tarihinde yeni bir sayfa“ olarak yorumladı, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Ortak pek çok zorluğu aşmak için ve iki ülkenin dostluğunu yenilemek için güçlerimizi birleştireceğiz“ dedi. 

Latin Amerika solunun en önemli isimlerinden biri olan, 2003-2011 yılları arasında iki dönem devlet başkanlığı yapan Lula da Silva, mevcut başkan Jair Bolsonaro’dan 1 Ocak 2023’te devlet başkanlığını devralacak. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz