Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Kazdağları’nda yine ‘Cengiz Holding’ endişesi

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding’e ait Truva Bakır Maden İşletmeleri, Kazdağları’nda yeni bir kıyıma hazırlanıyor. Kazdağları’nın yüzde 79’u madene karşı yok olma tehlikesi altındayken, Mehmet Cengiz’e ait Truva Bakır Maden İşletmeleri’nin Kazdağları’ndaki projesi daha önce mahkeme tarafından engellendiği için şirket yeni bir süreç başlattı. 

Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün haberine göre, Çanakkale Halilağa köyünde Cengiz Holding’in bakır madeni çalışmasına, geçen aylarda TEMA Vakfı gibi 6 kurumsal, 81 bireysel olmak üzere 87 davacı tarafından dava açıldı.  

Bölgede bilirkişi keşfi yapıldı ve heyetin ‘Söz konusu alanda yapılacak projenin doğal ve kültürel varlıklar üzerinde geri dönüşsüz tahribata neden olacaktır ve Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) olumlu kararı hukuka aykırıdır’ raporu üzerine Çanakkale 1. İdare Mahkemesi 17 Haziran’da projenin telafisi imkânsız zararlara yol açacağı gerekçesiyle itiraz hakkı kapalı olarak yürütme durduruldu. 

Bunun üzerine yeni başvuru yapan şirket, yürütmesi durdurulan ÇED raporunu yeniden şekillendirerek eksiklikleri giderdiğini iddia etti. Şirketin ÇED süreci Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yaptığı başvuruyla resmi olarak başladı. Bakanlıkta yapılan İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında ÇED raporu değerlendirildi. 

“Büyük bir direniş gerekiyor” 

Toplantıya TEMA Vakfı ve ekoloji birliklerinin yanı sıra bölge sakinleri de katıldı. Toplantıyı takip eden ekoloji mücadelecisi Aykut Alyanak, Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulundu. Alyanak, “Komisyonda sunulan ÇED raporu, birçok felaketi gizlemeye çalışır boyuttaydı. Soğukkanlılıkla 300 bin küsür ağaç kesileceğini ama daha fazlasının rehabilitasyon sonucunda dikileceğini söylediler. Bölgenin eskisinden daha iyi olacağını, hatta su kaynaklarına zarar verilmeyeceğini dile getirdiler. Gerçekçi olmayan, göz boyayıcı konuşmaydı” dedi. 

Benzer ÇED raporuna mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlatan Alyanak, “Madencilere verilen destek ve kanunlar ringin dışına atılmış bütün madenleri ringe geri sokuyor. Daha önce Kirazlı’da yaşanan direnişten daha büyüğü burası için gerekiyor. Tahribat yaratılacak alan daha büyük” diye konuştu. Toplantıda savunmalarını yaptıklarını dile getiren Alyanak, “Bizim isteğimiz projenin tamamen kaldırılması yönünde. Bundan sonra komisyonun görüşlerini bekleyeceğiz” ifadelerini kullandı. (Ekoloji Birliği) 

Yazarın Diğer Yazıları

Vefat: Zafer Sürer

Ankara Çerkes Derneği’nin kültür ve anadili emekçilerinden, Adana Kayapınar Köyü’nden Şejoko Zafer Sürer vefat etmiştir. Ailesi, yakınları ve sevenlerine sabır dileriz. Tha bu acıyı unutturacak başka...

İKKD’nin küçük yönetmenlerinden ‘Kavuşma’

Bayrak tüm dünyada bir ulusu oluşturan en temel yapıtaşlarından biri olarak kabul görülür. Aslında bir sembol olmaktan öte milletin tarihidir, ruhudur. Geçmişten geleceğe...

«Аҧсуа Аџьыка»

Сақариа Хәаахәҭра-Ааглыхра Апалата (SATSO) адҵааларала, Аҭырқә Патент-Марка Наплакы, «Аҧсуа Аџьыка» ахьӡ, Сақариа ақалақь ишатәу иӡбаны, иақәшаҳаҭит. «Аҧсуа Аџьыка» аншьан нацла, Сақариа ахьӡ аҿы ианҵо...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img