Kadın Zamanı’nı 21 Temmuz 2020 tarihinde kurduk. Kuruluşumuz için başvurumuzu yaptığımız gün, bu ülkede 4 kadın erkekler tarafından öldürülmüştü. Derneğimiz kadına yönelik şiddetle mücadele alanında çalışmayı esas aldı ve bugüne kadar tüm çalışmalarımızı bu minvalde hayata geçirdik. Yapacağımız çok iş vardı; kadınlara ulaşmak, güvenilir bir alan yaratmak ve derneğe gelmelerini sağlamak. İlk öncelik, kadın danışma merkezimizi açmak oldu ve sonrasında mahallelerde yerel çalışmalar yapmak. Kadına yönelik şiddet gün geçtikçe artıyor ve mekanizmalar neredeyse işlevsiz hale getirilmek isteniyordu. Kadın Zamanı birçok konuda mekanizmaya erişemeyen kadınlara dair çalışma hedeflemekteydi. Bunlardan en önemlisi ise anadili konusuydu. İstanbul’da milyonlarca Kürt kadın yaşıyordu ve bu kadınlar anadilinde kendilerini anlatmak istiyordu. İşte biz tam burada devreye girerek bu çok önemli konuya dair bir alternatif olduk. Fatma Altınmakas’ın şiddete maruz kaldığında yaşadığı sorunlar, başvuru sürecinde anadilinin yok sayılması gibi birçok sorun, bize bu konunun hassasiyetini bir kez daha hatırlatmış oldu.
25 Kasım’a yaklaşırken işte tam da bu adaletsizlikler, hukuksuzluklarla mücadele etmek için her gün, her an kadınlarla oluyor, birbirimizden güç alıyor ve 25 Kasım’ı örgütlüyoruz.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü’nü neden örgütlemeliyiz ya da neden tüm kadınlara anlatmalıyız? 25 Kasım 1960 tarihinde Mirabal Kardeşler diktatör Rafael Trujillo tarafından öldürüldü. Yüzyıllar boyunca bilge kadınlar, mücadele eden kadınlar yok sayıldı, yakıldı, kapatıldı, öldürüldü. Kadınlar olarak tarihsel sürecimize baktığımızda büyük bir öfkemiz ve savaşımız olduğunu görüyoruz. Ne içindi bu savaş; hayatta kalmak için, anadilimiz için, etnik kimliğimiz için, eşitlik için, yaşanası bir dünyayı inşa etmek için… Mirabal Kardeşler bu coğrafyada da vardı, belki de bu yüzden bu kadar yoğun hissettik ve mücadelelerini benimsedik. Askeri darbelerin kadınlara ne denli zarar verdiğine ve nasıl hedef aldığına Türkiye’de yaşayan kadınlar olarak bire bir tanık olduk. Hapishanelerde, sokaklarda, evlerde, tüm alanlarda kadının varlığına tahammül edemeyen zihniyetin kendini nasıl kurguladığını yaşadık, gördük ve hâlâ yaşıyor, görüyoruz.
Tüm dünyada yayılan ve her an büyüyen bir kadın gerçekliği var. Kazanımlarımıza ve hayatlarımıza tahakküm arttıkça, mücadelede de direnen ve direten kadınlar oluyor. Ve nerede bir kadın dirense, ilmek ilmek yayılıyor tüm dünyaya, işte bu kadın mücadele hakikati, kadın hareketini daha da güçlendiriyor ve mücadele amacını daha da anlamlı kılıyor.
Bizler erkek egemen sistemin tüm kötülüklerini görmüş, yaşamış ama bir an dahi durmamış, pes etmemiş kadınların ardıllarıyız. İşte bu yüzden kurumsallaşmış erkek kötülüğüne karşı 25 Kasım’ı ve aslında her ‘an’ımızı örgütlemeli, kadın dayanışmamızı büyütmeliyiz.
Erkek egemen sistem kadınları köksüz, tarihsiz bırakmak için binbir çaba içinde olduysa da bizler tarihimizi, bizi biz yapan mücadeleyi asla unutmadık ve kadın hareketi olarak bugün bu denli güçlü ve kendinden emin yarını inşa ediyorsak devraldığımız mücadele mirasındandır.
Bu mirasın güzelliği Mirabal Kardeşlerin sözlerinde daha da anlam kazanmıştır.
Maria Teresa Mirabal: “Belki bize en yakın şey ölüm; fakat bu beni korkutmuyor. Haklı olan her şey için savaşmaya devam edeceğiz.”
Minerva Argentina Mirabal: “Bunca acıyla dolu ülkemiz için yapılacak her şeyi yapmak bir mutluluk kaynağı. Kollarını kavuşturup oturmak ise çok üzücü.”
Patria Mercedes Mirabal: “Çocuklarımızın, bu yoz ve zalim sistemde yetişmesine izin vermeyeceğiz. Bu sisteme karşı savaşmak zorundayız. Ben kendi adıma her şeyimi vermeye hazırım; gerekirse hayatımı da!”
*Kadın Zamanı Derneği Başkanı
Kaynaklar
https://www.kadinisci.org/tarihten-sesler-portreler/mirabal-kardesler/
https://www.tbmm.gov.tr/Tutanaklar/Tutanak?BirlesimSiraNo=23565&BaslangicSayfa=14&BitisSayfa=14&Tur=H