‘Plaza de Mayo Anneleri’nin lideri hayatını kaybetti

0
264

Arjantin’de diktatörlük döneminde gözaltında kaybedilen çocuklarını bulmak için mücadele yürüten Plaza de Mayo Anneleri’nin (Mayıs Meydanı Anneleri) lideri Hebe de Bonafini, 93 yaşında hayatını kaybetti, ülkede 3 günlük ulusal yas ilan edildi. 

Bonafini, Arjantin’deki diktatörlük döneminde (1976-1983) iki oğlunun gözaltında kaybedilmesinin ardından 1977 yılında Plaza de Mayo Anneleri Derneği’nin kurucuları arasında yer almıştı. 

Bonafini’nin ölümünün ardından, Arjantin Devlet Başkanı Yardımcısı ve eski devlet başkanı Cristina Fernández de Kirchner, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, Bonafini’nin “insan hakları mücadelesinin küresel bir sembolü ve Arjantin’in gururu” olduğunu yazdı. 

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Brezilya’da ocakta yeni iktidar dönemi başlayacak Lula da Silva başta olmak üzere, Latin Amerikalı birçok lider de taziye mesajı yayımladı. Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez de, “Küba’nın ve devrimin sevgili dostu” diye tarif ettiği Hebe de Bonafini’nin ölümü nedeniyle Arjantin’e başsağlığı dileğinde bulundu. 

Bonafini, 13 kadınla birlikte askeri diktatörlük döneminde güvenlik güçleri tarafından kaçırılan çocuklarını aramaya başlamış, 1977 yılında Plaza de Mayo Anneleri’ni kurmuştu. 

Ülkedeki en ünlü insan hakları aktivistlerinden biri haline gelen Bonafini’nin büyük oğlu Jorge Omar ile küçük oğlu Raul Alfredo, 30 bin kişinin kaybedildiği “Kirli Savaş” adı verilen dönemde ortadan kaybolmuştu. 

Oğulları Jorge Omar ve Raul Alfredo diktatörlük tarafından kaybedilen Bonafini, şöyle demişti: “Gerçekten oluncaya kadar böyle şeylerin size asla olmayacağını düşünüyorsunuz… Meydanda giderek daha fazla toplanmaya başladık. Önce yürümüyorduk, sadece bir araya geliyorduk, ta ki bir gün polis bize gelip vurarak ‘Yürüyün’ diyene kadar. Birbirimizin koluna girdik ve yürümeye başladık.”  

30 Nisan 1977’deki ilk protestolarından bu yana başkent Buenos Aires’te her hafta yürüyüşler düzenleyen ve eylemlerinde beyaz başörtüsü takan Plaza de Mayo Anneleri, Arjantin’de insan haklarının savunulmasında çok önemli bir rol oynuyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz