Kadınlar yasaklara boyun eğmedi

0
307

“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü”nde şiddete, sömürüye, cinayetlere karşı bu yıl kadınlar yine birçok ilde alanlara çıktı ve dayanışma vurgusu yaptı. Eylem ve etkinliklerde eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam talebi haykırıldı. 

“Şiddetinize boyun eğmeyeceğiz”, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz”, “Haklarımız ve hayatlarımız için örgütlü mücadeleye” yazılı dövizlerle alanlara gelen kadınlar sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadınlar savaş istemiyor” sloganları attı.  

25 Kasım Kadın Platformu’nun Taksim Tünel’de düzenleyeceği eyleme Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasak getirildi.  

Emekçi Kadınlar Derneği, Eşitlik, FKF’li Kadınlar, Kadınlar Direnişte, Kadın Meclisi, LGBTİQ artı Meclisleri, Kırmızı Gazete, Özne Kadın İnisiyatifi ve Sosyalist Kadın Hareketi’nin “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” kapsamında Kadıköy’de düzenlemek istediği eylem de Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. 

Kaymakamlıkların yasak kararına rağmen geri adım atmadan buluşan kadınlar, polisin sert müdahalesine maruz kaldı.  

Eylemlerde Tünel’de en az 200, 27 Kasım’da Kadıköy’de yapılan eylemde de 118 kadın darp edilerek gözaltına alındı. Taksim Tünel‘de yapılan eylemde gözaltına alınan 200 kadından 2’si, sınırdışı edilme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. 

25 Kasım Kadın Platformu, polis şiddetini protesto etmek için Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nde basın açıklaması yaptı. Açıklama öncesi eylemlerde kadınların gözaltına alınmalarına ait görüntüler izletildi. 25 Kasım Kadın Platformu adına konuşan Tülay Korkutan, gözaltı sürecinde yaşanan polis şiddetini şöyle anlattı: “Polisin amacı kalkanları ile ezmek ve nefessiz bırakmaktı. Tek tek gözaltına alınırken kadınlar saçlarından çekilerek, tekme atılarak alındı.”  

Korkutan, konuşmasında 25 Kasım’da gözaltına alınan 200 kadından 3’ünün ayrı dosyaları olduğu için Taksim karakoluna götürüldüğünde çıplak arama dayatmasına maruz kaldıklarını, buna karşı çıktıklarında da kaba arama yapacak erkek polise kadın bir polisin “Elini istediğin yere kadar götür, görsünler” dediğini ifade etti. 

Açıklamalar 

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı avukat Müjde Tozbey Erden, “Bu yıl Mahsa Amini ve gericiliğe karşı mücadele eden kadınların yılı. Amini’nin öldürülmesi ile ülkemizdeki kadınlara yönelik şiddetin artması arasında fark olmadığını görmeliyiz. Erkek eliyle yapılan saldırılarda, kadınların baş eğmeyeceğini İran’da gördüğümüz gibi, ülkemizin her köşesinde de görmekteyiz. Bugün en güçlü duruşu kadınlar göstermektedir” diye konuştu. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, “Şüpheli kadın ölümlerinde ciddi bir artış söz konusu. Özgürlüklerimize karşı dayatmalar da var. Bütün bunların karşısında da güçlü olduğumuzu biliyoruz” dedi. Ataselim, “Siyasi iktidarın geriye dönük hamlelerinin toplumda bir karşılığı yok. Biz iddiamızdan vazgeçmiyoruz. Özgür yaşayacağız ve kadın cinayetlerini durduracağız” dedi.  

  

DİSK kadınları 

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyesi kadınlar, 25 Kasım’da Beşiktaş Dünya Barış Parkı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklaması öncesinde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Kadına yönelik şiddetin temelinde, toplumsal hayatın her alanında yaşadığımız eşitsizlikler var. O nedenle bizler kadının yaşadığı tüm eşitsizliklere karşı özgürlük ve eşitlik mücadelemizi yan yana, omuz omuza büyütme kararlılığındayız. Kadına yönelik şiddetin tümüyle ortadan kaldırılması için, işyerlerimizin kadına yönelik şiddetten, tacizden, mobbingden tümüyle arındırılması için taleplerimizde mücadelemizi büyütme kararlılığındayız” dedi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz