Maykop’ta sanat buluşması

0
259

Ressam Aytek Duğ’un son dönem çalışmalarını sunduğu sanat buluşması, Adigey Cumhuriyeti’nin başkenti Maykop’taki Sanat Galerisi’nde 16 Kasım’da gerçekleşti. Bu etkinlik de 2019 ve 2020’de Maykop Doğu Halkları Müzesi’nde açılan kişisel sergileri gibi sanatseverler tarafından ilgiyle karşılandı. 

Asya Yeftıh (solda) ve Aytek Duğ

Çerkeslerin tarihi-etnik kültürlerini resmetmesiyle tanınan, 2020’de Rusya Sanatçılar Derneği üyesi ve UNESCO Sanatçılar Birliği üyesi olan Aytek Duğ’un çalışmaları bu kez alışılmışın dışındaydı ve “farklı ve cesur” olarak nitelendi. Çerkeslerin yaşamını konu alan grafik çalışmaları haricinde empresyonist-postempresyonist yağlıboya ve akrilik boya tuvalleriyle izleyici karşısına çıkan Aytek Duğ, Hollandalı ünlü ressam Van Gogh’un büyük ölçülerde yağlıboya kopyasıyla beğeni topladı. Dünyaca tanınmış Osmanlı gezgini Evliya Çelebi’nin 1660’lı yıllarda Kuzeybatı Kafkasya gezisi sırasında kaleme aldığı vampirler ve cadılarla ilgili abartılı anlatımlarının sunumlarını yaparak bu hikâyeler hakkında hazırladığı illüstrasyon ve çizgi roman çalışma örneklerini sunan sanatçı merakla izlendi. 

Sanat buluşmasına konuşmacı olarak katılan Rusya Halk Sanatçısı ödüllü altın ve gümüş işlemeli sanat eserleriyle bilinen kuyumcu ressam Asya Yeftıh, Aytek Duğ’un çalışmalarına ilişkin şunları söyledi: “Bugün hem geleneksel hem de alışılmadık çalışmalarıyla ilgimizi çekti Aytek. Bir ressam yıllarca çok iyi bir eğitim alabilir. Teknik ve boyada çok becerikli olabilir belki ama biz sanatçıların yetenek dediğimiz, kalbinde bir sanat ateşi taşımıyorsa yaptıkları ilgi çekmeyebilir. İşte bu ateş Aytek Duğ’da var. Erken dönem çalışmalarında Aytek resimlerine imza atmıyordu, ben de böyle müthiş çizgileri olan kim diye düşünüyordum. Ressamımızın günümüzdeki çalışmaları daha olgun, daha tecrübeli, daha ustaca.” 

Adigey ve dışında da tanınmış milli kostüm tasarımcısı, Adigey’in ödüllü sanatçısı Yuri Staj da Aytek Duğ hakkında şunları ekledi: “Yurtdışında ve Rusya’da eğitim almış sanatçımızın çalışmaları bizlere iyiliği ve güzelliği tasvir ediyor. Halkımızın kültürünü dünyaya tanıtıyor.” Aytek Duğ da sanat buluşmaları ve sergilerin devam edeceğini belirterek çalışmaların çoğalacağını vurguladı. 

Sanat buluşmasının açılışını, Rusya Devlet Sanatçısı Viktoriya Yediç’in sanat yönetmeliğini üstlendiği Sindika dans ekibinin gösterileri ve ses sanatçılarının şarkıları süsledi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz