Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

‘Abhazya yapay bir devlet değildir’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğu, 12 Aralık’ta gerçekleşen TBMM bütçe görüşmelerinde Abhazya’nın bağımsızlığını hedef alan bir konuşma yaptı. Çavuşoğlu, “Şimdi, Abhazya konusunda elbette insani yardımlar, akrabalık bağlarımız -benim ailemde de var- ama Abhazya, Gürcistan’ın uluslararası tanınmış sınırları içindedir. Biz de Gürcistan’ın sınır ve toprak bütünlüğünü tanıyoruz, dolayısıyla ayrı bir şey olarak tanımadığımızı söylemek isteriz” ifadelerini kullandı. 

Abhazya Dernekleri Federasyonu (ABHAZ-FED), Çavuşoğlu’nun sözlerine tepki gösterdi. Federasyon’dan yapılan açıklamada “Abhazya’nın egemenliğinin ve bağımsızlığının kabulü Abhaz halkının güçlü beklentisidir. Bunun aksine bulunan her türlü söylemleri Abhaz halkı kınamaktadır” ifadeleri yer aldı. 

  

ABHAZ-FED açıklaması 

TBMM Genel Kurulu bütçe görüşmelerinde Sn. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından 2023 yılı bütçesi üzerindeki konuşması esnasında; Abhazya’nın varlığını ve bağımsızlığını hedef alan sözleri Türkiye’deki Abhaz camiasını derinden üzmüştür. 

Uluslararası alanda bağımsızlığı bazen bir devlet, bazen birkaç devlet tarafından tanınan birçok ülke bulunmaktadır. Kabul edilsin veya edilmesin, bu ülkeler de medeni alemde yerlerini almış olarak her zaman saygıyı hak ettikleri gerçeğidir. 

Kaldı ki, Abhazya; tarihin hiçbir devrinde Gürcistan’ın bir parçası olmamıştır. Antik çağdan beri bugünkü toprakları merkez olmak üzere daha geniş coğrafyada krallıklar kurmuş, birçok yönetim biçimiyle devlet idaresi tesis etmiş, her devirde bunu daim kılmış bir millettir. 

Bakış açısının aksine Abhazya yapay bir devlet değildir. Bilakis SSCB döneminde bağımsız bir cumhuriyet durumunda iken, eski Sovyet lideri Gürcü asıllı J. Stalin’in keyfi ve tek taraflı bir kararıyla tarihsel ve hukuki hakkının gasp edilmesinden başka bir şey değildir.  

Abhazya; söz konusu dönemde gasp edilen devletini canlarını / kanlarını vererek bağımsızlığını yeniden ihya etmiş bir ülkedir. Dünyada halen başta Rusya olmak üzere altı ülke tarafından da tanınmaktadır. 

Abhaz halkı; Türkiye’nin ulusal çıkarlarının Gürcistan ile barışık ve Abhazya’nın tarihi gerçeğine dayalı bağımsızlığını tanıyan bir politikanın benimsenmesinden yanadır. Nitekim bu durumun, bölge denklemleri açısından barış, huzur ve istikrara kalıcı hizmet edeceği bilinciyle gecikmeksizin tanınmayı hak ettiğine inanılmaktadır. 

Diğer taraftan, BM Genel Sekreteri’nin 03 Mayıs 1994 tarihindeki konuşmasında (S/1994/529) vurguladığı gibi; “…Abhazya ve Gürcistan’ın eşit haklara sahip olmaları gerekir…” şeklindeki söylemine uygun olarak, Abhazya’nın egemenliğinin ve bağımsızlığının kabulü Abhaz halkının güçlü beklentisidir. Bunun aksine bulunan her türlü söylemleri Abhaz halkı kınamaktadır. 

Yazarın Diğer Yazıları

Avni Lifij’in fotoğrafları 100 yıl sonra sanatseverlerle buluştu

1851.gallery, ünlü sanatçı Avni Lifij’in platin-paladyum baskı tekniğiyle üretilmiş fotoğraflarından oluşan "Affedersiniz ama sanat bir kodak fotoğrafı değildir. Ressam Avni Lifij’in Yeniden Hayat Bulan...

Boston Üniversitesi’nde bir Çerkes masalı

Karaçay-Çerkesli yönetmen, oyun yazarı, kukla sanatçısı ve sahne tasarımcısı Şaukh Evgeny İbragimov 11-16 Kasım tarihleri arasında Boston Üniversitesi’nde gösteri ve atölye çalışmaları yaptı. Üniversite...

Dijital kitap: ‘Dilin Yolu’

Tüm dünyada gündemin öncelikli sıralarına yerleşen eğitimde dijitalleşme çabaları sadece Çerkes cumhuriyetlerindeki eğitim kurumlarında değil Çerkes diasporasında da yürütülüyor. Çetav Merwan, Mışe Hun Su’ad, Ğuç’el’...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img