Belçika ayak diriyor

0
232

Belçika’nın sömürge geçmişiyle yüzleşmesi ve özür dilemesi konusunda 2 yıldan uzun süredir devam eden çalışmalarda sona gelindi. 

ABD’de 2020’de başlayan ve Avrupa’ya sıçrayan ırkçılık karşıtı gösterilerden sonra kurulan parlamento komisyonu, ırkçılıkla mücadele ve ülkenin sömürge geçmişiyle ilgili 2 yılda 300’den fazla toplantı yaptı, iki uzman raporu hazırlattı ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Ruanda ve Burundi gibi ülkelere misyonlar gönderdi. 

Ancak tüm bu çalışmalar sonunda hazırlanan teklifler, 19 Aralık’ta yapılan meclis komisyonu toplantısında kabul görmedi. 

Ülkenin siyasi partilerinden Liberaller ve Hıristiyan Demokratlar, teklifin özellikle özür içeren kısmına karşı çıkarak komisyon oturumunu terk etti. Bu iki partinin milletvekilleri oturumu terk edince oylama için gerekli çoğunluk sağlanamadı. 

Belçika’nın sömürge geçmişiyle yüzleşmesi için hazırlanan 128 maddelik teklif, bir anma günü ve sömürge geçmişi yılı ilan edilmesi, özellikle “hayvanat bahçesinde sergilenir gibi halka sergilenen siyahiler” gibi sömürge geçmişi mağdurları için anıt dikilmesi, arşivlerin taranması ve sınıflandırılması, bu konuda çalışmalara burs sağlanması, ırkçılık karşıtı ulusal eylem planı oluşturulması gibi başlıkları içeriyordu. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz