7.7… Kimse yok mu?

0
519

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat saat 04.17’de meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem çevre iller de dahil 10 kentte çok büyük bir yıkıma ve kayıplara yol açtı. Binlerce ölü var ve rakamın nereye ulaşacağı meçhul. Deprem Türkiye’nin yanı sıra Suriye, Mısır, Lübnan ve Kıbrıs’ta da hissedildi ve özellikle Suriye’de ölüm ve zarara neden oldu.

Hastaneler başta olmak üzere kamu binalarının da hasar gördüğü bölgede 6 Şubat saat 13.24’te 7.6 büyüklüğünde ikinci bir deprem yaşandı. Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener artçıların bir yıl sürebileceğini belirtti.

Elektrik ve doğalgazın kesik olduğu, kış hava koşullarının oldukça sert geçtiği bölgede arama kurtarma çalışmaları sürüyor ancak ölümlere ilişkin sayı her dakika artıyor.

Depremden zarar gören bölgelerde yaşayanlara ulaştırılması gereken temel ihtiyaçlar konusunda AFAD adres gösteriliyor ve bazı izinli belediye ve STK’lar dışındaki yardımlara izin verilmediği duyuruluyor ancak bölgeden gelen haberler, arama kurtarma çalışmalarının da deprem sonrası barınma, yiyecek, su, ısınma, giyinme gibi temel ihtiyaçların da karşılanmadığı yönünde. Ayrıca bölgeye ulaşmada hava koşulları ve yollarda meydana gelen hasarlar nedeniyle çok büyük sorunlar yaşanıyor. OHAL ilan edilen bölgede Hatay Havalimanı zarar gördü, bazı tüneller kapandı, yolda olan araçların yakıt sorunu yaşadığı bildiriliyor, Karayolları Genel Müdürlüğü kapalı olan güzergâhlara ilişkin açıklamalar yayımlıyor.

Çerkes halkının yoğun olarak yaşadığı yerleşimlerin de zarar gördüğü depremle ilgili sivil toplum örgütleri destek çalışmalarını yürütüyor. Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) ve bağlı tüm dernekler yaptıkları duyurularla bölgedeki duruma ilişkin bilgi vererek ihtiyaç listelerini ve tüm Türkiye’deki dernek temsilcilerinin iletişim bilgilerini paylaştı. Her dernek kendi bünyesinde yürüttüğü çalışmalarla bölgeye göndermek için gerekli ihtiyaçlara dair hazırlıklarını sürdürüyor. İhtiyaç malzemelerini taşıyan araçların bir kısmı Kahramanmaraş’taki köylere ulaştı. Çalışmalara ilişkin KAFFED tarafından açıklanan son duruma ilişkin bilgi aşağıda paylaşılmıştır*.

İstanbul Abhaz Kültür Derneği öncülüğünde ABHAZFED’in yanı sıra ÇERFED, Alan Kültür ve Yardım Vakfı, Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı, Kafkas Vakfı temsilcileri de bölgedeki ihtiyaçları belirlemek ve destek olmak için harekete geçti. Kafkas Vakfı temsilcisi Cehdi Nogaylaroğlu yaklaşık 40 Çerkes köyünün depremden etkilendiğini söyledi.

Deprem felaketi nedeniyle dayanışmanın başka güzel örnekleri de yaşanıyor… İzmit’in Uzuntarla Köyü’nden bir grup, deprem bölgesi Maraş’tan gelen kadın ve çocukları Uzuntarla’da kış boyu misafir etmek üzere karşılamak için Ankara’ya yola çıktı.

Depreme ilişkin anavatandan da taziye ve destek mesajları geliyor. Adigey Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Murat Kumpilov yaptığı açıklamada, Türkiye ve Suriye’de hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini iletti ve yaralılar için acil şifa diledi. Abhazya Dışişleri Bakanı İnal Ardzınba “Yaşamını yitirenlerin ailelerine, Türkiye’deki geniş Abhaz diasporasına ve tüm Türk halkına en içten taziyelerimizi ve desteğimizi sunuyoruz. Tüm yaralılara acil şifalar diliyoruz” mesajını iletti. Bu arada depremde zarar görenlere ulaştırmak için Abhazya’da yardım kampanyası başlatıldı. Alan Kültür ve Yardım Vakfı da sosyal medya sayfalarından Kuzey ve Güney Osetya’daki pek çok kurumdan gelen taziye ve geçmiş olsun mesajlarını paylaştı. ABD’nin New Jersey kentinde faaliyet gösteren Çerkes Yardımlaşma Derneği (Circassian Benevolent Association) de depremden etkilenen Çerkes aileleri ve köyleri için destek sağlamak üzere bir kriz komitesi kurdu. İngiltere’deki Londra Abhaz-Adige Kültür Derneği’nin de depremzedeler için yardım toplayarak Türkiye’ye ulaştırdığı öğrenildi.

—————————————————-

*KAFFED Kriz Masası ve Başkanlar Kurulu koordinatörlüğünde derneklerin yürüttüğü çalışmalar şu aşamadadır:

İstanbul Kafkas Kültür Derneği: 7.2.2023 saat 16.00’da 1 TIR yardım yola çıkarıldı.

Kayseri Kafkas Derneği: Kayseri, Uzunyayla ve Pınarbaşı’ndan irili ufaklı onlarca araçla yola çıkan yardımlar Kahramanmaraş-Göksun köylerine ulaştırıldı ve yardımlar toplanmaya devam etmekte.

İzmir Çerkes Kültür Derneği: Toplanan yardımlar 7.2.2023 saat 16.30’da yola çıkarıldı.

Ankara Çerkes Derneği: Toplanan ihtiyaç malzemelerinin ilk kısmı Kahramanmaraş-Göksun köylerine ulaştırılmak üzere. İkinci kısım için çalışmalar dernek binasında sürdürülmekte.

Bozüyük Kuzey Kafkas Kültür Derneği: İhtiyaç malzemeleri dernekte toplanmaya devam etmekte.

Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği: İhtiyaç malzemeleri 8.2.2023 saat 17.00’ye kadar dernekte toplanmaya devam edecek.

İnegöl Çerkes Derneği: İhtiyaç malzemeleri dernekte toplanmaya devam etmekte.

(Bozüyük, İnegöl ve Eskişehir derneklerinde toplanan yardımların 8.2.2023 akşam saatlerinde Eskişehir’den afet bölgesine gönderilmesi planlandı.)

Sakarya Kafkas Derneği: İhtiyaç malzemeleri dernekte toplanmaya devam etmekte.

Çorum Kafkas Kültür Derneği: Toplanan yardımların ilk kısmı Kayseri’ye ulaştırıldı. İhtiyaç malzemeleri dernekte toplanmaya devam etmekte.

Hamamözü Çerkes Derneği: Toplanan yardımlar Kaymakamlık Yardım Koordinasyon Merkezi’ne ulaştırıldı.

Adana Çerkes Kültür Derneği: Toplanan yardımların ilk kısmı yola çıkarıldı. İhtiyaç malzemeleri dernekte toplanmaya devam etmekte.

Samsun Çerkes Derneği: Toplanan yardımlar Kayseri’ye ulaştırılmak üzere hazırlıklara devam edilmekte.

Bahçelievler Kafkas Çerkes Derneği: Toplanan yardımlar İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nden hareket eden TIR’a yüklendi.

Düzce Adige Kültür Derneği: İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nden yola çıkan TIR’a yardımların ilk kısmı yüklendi. İhtiyaç malzemeleri dernekte toplanmaya devam etmekte.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz