Evde Oset peyniri yapalım

0
1301

Dört malzeme ve birkaç saat… Hem konuklarınıza sürpriz hem de biraz eğlence.  

Oset peyniri, Kafkasya’nın ulusal mutfağına ait ürünlerden biridir ve sadece Osetlerin değil turistlerin de hayran olduğu bir peynirdir. 

Ekşi-tuzlu kıvamı olan ve İron tsıht (İron peyniri) olarak da adlandırılan bu peynir, salata ve böreklere katılarak ya da sadece çay eşliğinde de yenilebilir. Tabii ki Oset peynirlerinin en lezzetlisi Osetyalı ustalar tarafından yapılır.  

Bu peyniri Kafkasya’dan gelen arkadaş veya akrabalarınızdan hediye olarak almadıysanız veya henüz oraya gitme fırsatı bulamadıysanız, cesaretiniz kırılmasın. Oset peynirini marketlerde rahatça bulacağınız malzemeler ve basit bir tarifle evinizde yapabilirsiniz.  


 

Malzemeler

● 4 litre yağlı süt
● ¼ çay kaşığı peynir mayası
● 400 ml (2 su bardağı) doğal yoğurt
● 1 yemek kaşığı tuz

 


Peynir yapımına sütü ısıtarak başlıyoruz, sıcaklık 32 dereceyi geçmemelidir.  

Ilık süte önce yoğurdu ekleyin ve hafifçe karıştırdıktan sonra 25-30 dakika dinlendirin. Yoğurt yerine kefir veya ekşi krema da kullanabilirsiniz. Önemli olan, şeker gibi katkıları olmayan fermente süt ürünleri kullanmaktır.  

Ayrı bir kapta az miktarda suyun içinde mayayı eritin. Bu solüsyonu süte ekleyip iyice karıştırın. 

Üzerini bir kapakla kapatarak ılık bir yerde 1-2 saat dinlendirin, sütün jöle kıvamına dönüşmesi gerekir. Pıhtılaşan tabakayı elekten geçirip bir tülbentle sarın, peyniri birkaç kez katlayıp tekrar düzeltmeniz gerekir. Tülbenti iyice sıkarak suyunun süzülmesini sağlayın. Sonra bir yere asarak 2-3 saat bekletin.  

Peyniri kullandıktan sonra kalan kısmı peynirin suyunda saklayabilirsiniz, önemli olan arada sırada tuz eklemektir. (etokavkaz) 

Çeviri: Serap Canbek 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz