‘Seninleyiz ahparig’

0
372

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 16. yıldönümünde yurtiçinde ve yurtdışında yapılan etkinliklerle anıldı.  

Dink için önce Balıklı Ermeni Mezarlığı’ndaki kabri başında anma töreni düzenlendi. Eski gazete binası olan Pangaltı Sebat Apartmanı önünde de her yıl olduğu gibi bir tören yapıldı. 

“Buradayız 16 yıldır” 

Sebat Apartmanı önündeki anmaya katılan yüzlerce kişi arasında Dink ailesi ve Hrant’ın Arkadaşları Platformu, Cumartesi İnsanları, HDP, CHP ve TİP milletvekilleri, EMEP ve Sol Parti yöneticileri ile Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin de vardı. 

Törende Hrant Dink’in çok sevdiği “Sarı Gelin” türküsü Türkçe ve Ermenice olarak çalınırken, binaya Dink’in fotoğrafı asıldı. Fotoğrafın altında “İnadın, umudun, cesaretin bizimle. Seninleyiz ahparig. Buradayız 16 yıldır” yazısı yer alıyordu. 

“Katilleri koruyan, cinayete ortaktır”

16. yılın anma konuşmasını yönetmen Emin Alper yaptı. Alper, “Tarih yazan kalemleri katillerin elinden almak, kardeşliğin hikâyesini birlikte yazmak için buradayız” dedi.

Hrant’ın Arkadaşları’ndan Bülent Aydın, adaletin henüz yerini bulmadığını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Hrant için adalet demeye geldik. Biz bitti demeden bu dava bitmez demeye geldik. Faşizme karşı kardeşimsin Hrant Dink demeye geldik. Vazgeçmiyoruz ahparig. Katilleri koruyan, cinayete ortaktır” dedi. 

Anmada 2022 yılı Hrant Dink Vakfı ödülü sahibi Shaharzad Akbar ve Gezi davasından hükümlü Çiğdem Mater’in mektupları da okundu. 

Anmaya katılanlar, her yıl olduğu gibi “Faşizme inat kardeşimsin Hrant”, “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeniyiz”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Katiller halka hesap verecek” sloganları attı. 

  

Güvercin tedirginliği 

Anma için Hrant Dink Vakfı tarafından yapılan çağrıda “Kimsenin ‘güvercin tedirginliği’ yaşamadığı bir toplum olabilmeyi diliyoruz” denilmişti. 

Hrant Dink’in Agos gazetesinde öldürülmeden kısa süre önce yayımlanan, sürekli tehdit altında yaşamayı tarif ettiği yazısının başlığı, “Güvercin tedirginliği” idi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz