Deprem bölgesinde kadın olmak

0
441

Hatay Defne’de Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Koordinasyon Merkezi’nin oluşturduğu Kadın Sağlık Birimi depremin bir başka yüzünü açığa çıkardı. Kadınların dile getiremediği ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan birime ulaşan kadınlar, oraya gelirken bile ailelerinin ihtiyaçlarını önceliyor.

Cinsel ve fiziksel şiddet, cilt problemleri, enfeksiyon

Sağlık emekçileri kendi ihtiyaçları ve sorunları konusunda konuşmaya teşvik ettikçe kendi ihtiyaçlarını hatırlayan ve dile getirmeye başlayan kadınlar, deprem sonrasında yaşama tutunma mücadelesinin görünmeyen bir yanını ortaya çıkardı.

Kadına yönelik şiddetin her türünde yoğun bir artış var. Ev işlerinin çoğunu üstlenmeye zorlanan kadınlar, çamaşır ve bulaşığı elde yıkamak zorunda kalınca cilt problemlerinde artış yaşandı.

Doğum kontrol yöntemlerine olan ihtiyaç da daha önce olmadığı kadar fazla. Sağlık emekçileri, kondom, doğum kontrol hapları gibi ihtiyaçların da görünür olmasa da hayati olduğunu ifade ediyor.

SES Çanakkale Şube Eşbaşkanı Canan Coşan, “Hatay hayalet şehre dönmüş, kadınların yükü her zamanki gibi daha fazla artmış” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz