‘Newroz ateşiyle özgürlüğe yürüyoruz’

0
178

Newroz kutlamaları bu yıl siyasi partiler, çok sayıda sivil toplum ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin de katılımı ile 23 merkezde gerçekleştirildi.

“Her dem Newroz, her dem azadi” ve “Newroz ateşiyle özgürlüğe yürüyoruz” sloganlarıyla 19 Mart’ta düzenlenen Newroz kutlamaları için İstanbul’da binlerce kişi Yenikapı miting alanında bir araya geldi.

Newroz ateşi Barış Anneleri tarafından yakıldı. “Barış ve özgürlük” talebinin öne çıktığı etkinlikte Kürtçe ve Türkçe okunan metinde, Newroz ateşinin depremde yaşamını yitiren yurttaşlar için yakıldığı belirtilerek, “Gün tek adama, kapitalist rant rejimine ve faşizme karşı mücadele günüdür” vurgusu yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı İlknur Birol, yaklaşan seçimlerde bir devrin bitip bir devrin açılacağını söyleyerek, “Biz emekçiyiz, biz genciz, biz kadınız, biz Kürdüz, biz halkız. Bizi öldürdüklerini sandıkları her an kalkıp ayağa, yürüdük üstlerine” dedi.

Emek ve Demokrasi Güçleri adına ortak Newroz metnini Mesut Mike okudu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Yıkılan düzenin kendisidir! Yıkımların büyük olması, ölümlerin katliama dönüşmesi, düzenin tercihinin sonucudur. AKP-MHP iktidar bloku ile vücut bulan bu zorba, faşist, gerici kapitalist düzenin hayata geçirdiği talancı-rantçı politikalar bu sona sebep olmuştur. Betonlaşmaya dayalı inşaat rejimiyle, çıkardığı imar aflarıyla kentlerimizi depreme hazır hale getirecek politikaları benimsememesi ile bu yıkımın suçlusu iktidarın ta kendisidir. Bizler emekten, demokrasiden, barıştan yana bir araya gelen tüm güçler bu katliamın hesabını mutlaka soracağız.

Ülkemiz ve bölgemiz bir kez daha insanlık değerleri adına zulme, zorbalığa ve gericiliğe karşı görkemli direnişlerle karanlığa karşı aydınlık, düşman hukukuna karşı kardeşlik ve bir arada yaşam için büyük bedellerle faşizan kuşatmaları yarmaya, gericiliği püskürtmeye, sömürü çarkını parçalamaya çalışıyor. Bizler bu ülkenin onurlu yurttaşları olarak umudumuzu asla kaybetmeyeceğiz.

14 Mayıs seçimlerinde tek adam rejimine, faşizme ve kapitalist barbarlığa karşı özgürlüğün, eşitliğin ve kardeşliğin savaşını vereceğiz. Geleceğimizi kuşatmaya çalışan bu karanlığı dağıtacak ve aydınlık yarınları inşa edeceğiz. Newroz ateşi özgürlük için yanacaktır, kardeşlik için yanacaktır. Ezilenler, geleceklerini emperyalist müdahalelerle değil kendi özgür iradeleri ile belirleyecektir.”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz’in konuşmalarının ardından sona eren kutlama etkinliğinden sonra dağılan kitleye, sloganları gerekçe göstererek müdahale eden polis, 224 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan 46 çocuk, Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü Çocuk Büro Amirliği’ne, 178 kişi ise Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Gözaltına alınanlar, ifade işlemlerinin ardından akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz