Boğaziçi Üniversitesi kayyımı, Can Candan’ın görevine üçüncü kez son verdi

0
266

Boğaziçi Üniversitesi’nin kayyım yönetimi, mahkeme kararına rağmen “Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Film Çalışmaları Programı” öğretim görevlisi Can Candan’ın görevine üçüncü kez son verdi.

Candan, 17 Temmuz’da yaptığı paylaşımda, “Kayyım, üçüncü kez kadro süremi uzatmayarak dün görevime son vermiş. Yine yetkiyi kötüye kullanma, iptal edilecek bir hukuksuz işlem ve binlerce TL kamu zararı daha!” diyerek karara tepki gösterdi.

Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulunan Candan, şunları söyledi: “Liyakat ile göreve gelmemiş insanlardan başka bir şey bekleyemezdik. Boğaziçi’nde 2021 yılından beri ciddi bir yönetim krizi var. ‘Boğaziçi Direnişi’ 30 aydır devam ediyor, edecek de. Yönetici pozisyonunda olan kişilerin hepsinin seçimle göreve gelmesi gerektiğini söylüyoruz. Bizler direnirken, rektörlük makamında bulunan kişiler ellerindeki yetkiyi kötüye kullanmaya devam ediyor. Bu yaşananlar hem akademisyenleri bireysel olarak cezalandırmak hem de gözdağı vermek için yapılıyor. Açtığım iki davayı da kazandım. Bu demektir ki, idari mahkemeler Boğaziçi’nde yaşananların hukuka aykırı olduğunu söylüyor. Haklarımızı savunmak için hukuki süreçlere sonuna kadar devam edeceğiz. Boğaziçi akademisyenleri, gerek bireysel gerekse de toplu olarak onlarca dava açtı. Yaşananlar her şeyden öte kamu zararı da demek. Mahkemelerin giderleri bizim vergilerimizle ödeniyor, benim ödenmeyen maaşlarım toplu ödendiğinde onlara faiz binmiş oluyor. Her şeyden öte Boğaziçi’nin kalitesine de hasar veriliyor. En çok da öğrenciler olumsuz etkileniyor.”

ÜNİVDER’den açıklama

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği’nin (ÜNİVDER) yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Can Candan’ın Temmuz 2021’de görevine son verilmesinin ardından açtığı davada önce yürütmeyi durdurma kararı verilmiş, ardından Mayıs 2022’de Candan davayı kazanmış ve görevine iade edilmişti. Ancak Temmuz 2022’de kayyım rektörlük, Candan’ın görev süresini ikinci kez uzatmamaya karar verdi ve Onur Kurulu üyemiz bu kararı tekrar yargıya taşıdı. Nisan 2023’te idare mahkemesinin ikinci kez kendisini haklı ve üniversite yönetiminin kararını hukuksuz bulması üzerine rektörlük Haziran 2023’te Can Candan’ı göreve ikinci kez iade etmek zorunda kaldı. Şimdi kayyım rektörlük, iki mahkeme kararına rağmen üçüncü kez yetkisini kötüye kullanarak hukuksuz bir işlem yapıyor ve Candan’ın görevine bir kez daha son veriyor.

Hukuku çiğnemekte sınır tanımayan kayyım rektörlüğe karşı Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin yılmayan direnişini destekliyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz