Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Musayeva’nın sağlık durumu kötüleşiyor

4 Temmuz’da 5 buçuk yıl hapis cezasına çarptırılan Zarema Musayeva ile görüşen “İşkenceye Karşı Ekip” kuruluşu üyesi avukat Alexander Savin’den edinilen bilgiye göre, duruşmadan önce gözaltı merkezinde görüştüğü Musayeva’nın sağlık durumu gün geçtikçe kötüye gidiyor.

Musayeva, tip 2 diyabet hastası ve daha önce yaptığı açıklamada ayaklarındaki his kaybından ve sol kolundaki sürekli ağrılardan bahsetmişti. Daha sonra buna sık ve uzun süreli burun kanamaları eklendi. Musayeva’nın mayıs ayı ortalarında başlayan yeni sağlık sorunları haftada birkaç kez tekrarlayarak artmaya devam ediyor. “İşkenceye Karşı Ekip”, bu duruma rağmen, temmuz ayı başında Musayeva’yı ziyaret eden doktorun herhangi bir ek muayene ve tedavi önermediğini belirtiyor.

İnsan hakları aktivistlerinin konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, “Avukat Alexander Savin’in mahkeme öncesi ilgili gözaltı merkezinden, Zarema’nın tüm gözaltı süresi boyunca sağlığı hakkında yapılan tetkikleri içeren tıbbi kayıtları talep ettiği; bu kayıtların, Musayeva’nın sağlık sorunlarının tespiti ve gördüğü tedavinin etkilerini değerlendirebilecek bir uzmanın gerçek sonuçlara varabilmesi açısından gerekli olduğu” vurgusu yapıldı.

 

Neler yaşanmıştı?

Çeçenya Cumhurbaşkanı Ramzan Kadirov, Zarema Musayeva ve ailesinin “yok edilmesi” çağrısında bulunmuştu.

Musayeva, Ocak 2022’de Kadirov’un adamları tarafından Nijniy Novgorod’daki bir apartman dairesinden kaçırılmış, “bir tanıklık yapması gerektiği için gözaltına alındığı” ifade edilmişti.

Kaçırıldıktan sonra Grozni’ye götürülen Musayeva, işkence ve kötü muamele sonucu neredeyse bir gözünden mahrum kalmıştı.

Önce “bir polise hakaret ettiği” suçlamasıyla 15 gün idari tutuklama cezasına çarptırılan Musayeva’nın hakkında bir ceza davası açılmış, daha sonra ise buna “dolandırıcılık suçu” eklenmişti. (kavkazr.com)

Yazarın Diğer Yazıları

“Derneklerimiz kültürel temelde örgütlenmeler olmakla birlikte sürgün ve soykırım, anadili, dönüş hakkı gibi taleplerimizin aslında siyasetin konusu olduğu açık”

-Nasıl bir KAFFED/Federasyon/Birlik hayaliniz var? Üye derneklerle ilişkiler, uluslararası kurumlarla ilişkiler, sürgün, soykırım, başta anadili olmak üzere kimliğe ve kültüre dair her konuda nasıl...

Vefat: Zafer Sürer

Ankara Çerkes Derneği’nin kültür ve anadili emekçilerinden, Adana Kayapınar Köyü’nden Şejoko Zafer Sürer vefat etmiştir. Ailesi, yakınları ve sevenlerine sabır dileriz. Tha bu acıyı unutturacak başka...

İKKD’nin küçük yönetmenlerinden ‘Kavuşma’

Bayrak tüm dünyada bir ulusu oluşturan en temel yapıtaşlarından biri olarak kabul görülür. Aslında bir sembol olmaktan öte milletin tarihidir, ruhudur. Geçmişten geleceğe...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img