Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Akbelen’de hava kirliliği ölümcül eşiğe dayandı

Akbelen Ormanı’ndaki ağaç kıyımıyla gündeme gelen Milas’ta hava kirliliği kritik seviyeye ulaştı.

Akbelen’de Limak Holding ve IC Holding’in iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı’nın kömür sahasını genişletmek için başlayan ağaç kıyımına karşı direniş sürüyor. Bir aydır şirketlerin ağaç kıyımı yaptığı bölgede, jandarma da nöbet tutarak İkizköylülere ve Akbelen’de bulunan yaşam savunucularına müdahale ediyor. Aradan geçen sürede ormanları için önce çevredeki köylüler, ardından desteğe giden çevreciler ağaçların kesilmesine karşı çıktı. Ağaçlara sarılan köylüler ve çevreciler, “Akbelen’i vermeyeceğiz” mesajı paylaştı. Bölgede yaşayan köylüler ise bu ağaçları büyütmek, korumak için verdikleri çabayı anlatarak tüm Türkiye’de yankı uyandırdı.

Jandarmanın ablukaya aldığı ağaç kesim bölgesindeki eylemlerde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu onlarca kişi yaralanırken çok sayıda kişi de gözaltına alınmıştı. Tatilde olan Meclis de CHP’nin çağrısı üzerine 8 Ağustos’ta Akbelen gündemiyle olağanüstü toplanmış, toplantı yetersayısının sağlanmasının ardından CHP’nin Akbelen Ormanı’nda yaşanan kıyıma ilişkin genel görüşme önergesi ele alınmıştı. Müzakerelerin ardından muhalefetin verdiği genel görüşme önergeleri AKP ve MHP oyları ile reddedilmişti.

Öte yandan, T24’ün haberine göre Akbelen ve termik santralın yanı başındaki beldede, hava kirliliği sınır değere ulaştı. Muğla-Milas Ören istasyonunda “Hava Kalite İndeksi” 138 olarak ölçüldü.

Akbelen Ormanı’ndaki ağaç kesimiyle gündeme gelen Kemerköy Termik Santralı’nın etkilediği alanlardan biri olan Ören beldesindeki hava kirliliği, bölge sakinlerinin tepkisine neden oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ölçümlerine göre bölgenin “Hava Kalite İndeksi”, sağlıksız olarak kabul edilen sınır değer 151’e kadar yaklaştı.

Kemerköy Termik Santralı’nın zaman zaman maliyet nedeniyle filtre sistemlerini devredışı bıraktığını öne süren bölge sakinleri, kirliliğin santraldan kaynaklandığı iddiasıyla tüm yetkili makamlara başvuruda bulundu ancak bugüne kadar bir sonuç alamadı. Uluslararası standartlara göre 100 ile 150 arasındaki Hava Kalite İndeksi, “hassas” olarak kabul ediliyor ve bu değerlere ulaşıldığında bakanlık, bölge sakinlerini hava kalitesinin “açık hava sporlarına uygun olmadığı” şeklinde uyarıyor. Hava Kalite İndeksi 150’yi geçtiğinde ise, bölgedeki hava “sağlıksız” olarak kabul ediliyor.

Yazarın Diğer Yazıları

«Аҧсуа Аџьыка»

Сақариа Хәаахәҭра-Ааглыхра Апалата (SATSO) адҵааларала, Аҭырқә Патент-Марка Наплакы, «Аҧсуа Аџьыка» ахьӡ, Сақариа ақалақь ишатәу иӡбаны, иақәшаҳаҭит. «Аҧсуа Аџьыка» аншьан нацла, Сақариа ахьӡ аҿы ианҵо...

Сымсым Аҧсуаҭҵааратә Институт акадр аҿы

Аҭҵааҩы-Ашәҟәҩы Сымсым Селчуқ Сол, Аҧсуаҭҵааратә Институт адиректор Арда Ашәба инапаҵаҩрала, Мшаҧымза 1 инаркны институт акадр далахәхит.

Аекологиатә тренинг мҩаҧысит Хәаԥ ақыҭа

Аҵареи, асоциалтә активреи, агәабзиарахьчареи рзы АААК аҟәшеи, ААУ аекологиеи аҧстәқәа рморфологиеи ркафедра аметодист, арҵаҩы еиҳабы Маиа Цыбулевскаиеи иацырҵоит ақыҭа школхәыҷқәа рзы аекологиатә тренингқәа рымҩаҧгара....

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img