Hatay’da biriken çöpler ve enkaz artıkları Milleyha Kuş Cenneti’ne atıldı

0
201

6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin yol açtığı yıkımın ardından 10 ilde binlerce ton enkaz yıkıntılarının arasında yeni bir hayat kurma çabaları, muazzam boyutlarda atık sorunu oluşturmaya devam ediyor.

Uzmanlar, bu atıkların kısa sürede beraberinde getireceği salgın sorunlarına ilk günlerden beri dikkat çekiyor. Salgınların önüne geçilebilmesi için atıkların en hızlı şekilde insan yerleşimlerinden uzak alanlara taşınması çağrısı yapılıyor.

Deprem nedeniyle en büyük yıkıma uğrayan kentlerden biri olan Hatay’da ise belediye, atık sorununu çözmek için Türkiye’deki biyoçeşitlilik için önemli merkezlerden birini gözden çıkarmış gibi görünüyor.

Kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu, belediye kamyonlarının topladığı atıkları Milleyha Kuş Cenneti’ne deşarj ettiği görüntüleri paylaştı. “Gerçek ise yeni bir felaket” olarak nitelediği olayın kabul edilemez bir atık yönetimi girişimi olduğuna dikkati çekti.

Bitki, kuş, kelebek, denizkaplumbağası, sürüngen, kurbağa ve memeli olmak üzere yüzlerce canlı türü için kritik öneme sahip bölgede yaşanan durumu “rezillik” olarak yorumlayan Yoğurtçuoğlu, “Korktuğumuz başımıza geldi. Çöpler ve enkazlar Milleyha Kuş Cenneti ve binlerce denizkaplumbağasının yumurtladığı kumsala dökülüyor. Biz akıllanmayız. Başımıza gelenlere şaşırmıyorum” yorumunda bulundu. (Yeşil Gazete)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz