Yılın ilk 7 ayında 227 kadın katledildi

0
670

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), yedi aylık kadın cinayetleri raporunu yayımladı.

1 Ocak 2023 – 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında gerçekleşen kadın cinayetlerinin incelendiği rapora göre; yılın ilk yedi ayında 159’u cinayet, 68’i ‘şüpheli’ ölüm olmak üzere 227 kadın katledildi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre TKDF Başkanı Canan Güllü, şüpheli kadın ölümlerinin nedeninin, ‘cezasızlığın yansıması’ olduğunu vurgulayarak, “İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldıktan sonraki süreçte kadınların korunma mekanizmaları tamamen sıkıntıya düştü. Kadınlar karakola veya kolluğa gittiğinde güvenebileceği bir koruma mekanizması işlemiyor. İktidara düşen görev, toplumsal cinsiyet eşitliği olgusunu güçlendirmek, kadını biat sisteminde tutacak söylemleri geliştirenlere karşı cezai sistemi hayata geçirmek” dedi.

 

Kadınlar, en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürüldü

Rapora göre; 65 kadın ilişki yaşadığı erkekler tarafından katledildi. Cinayet olarak kayda geçen diğer 94 ölümün 36’sı boşanma veya ayrılma aşamasında, 29’u ise aile içinde gerçekleşti. 20 kadın tanıdığı bir erkek tarafından katledilirken 6 kadını kızının, kardeşinin veya annesinin bağlantılı olduğu bir erkek öldürdü. Üç cinayet failinin kimliği belirlenemezken ‘şüpheli’ ölüm sayısı da 68 olarak belirtildi.

 

Ateşli silah cinayetleri öne çıktı

Cinayet yöntemlerine de yer verilen rapora göre, katledilen kadınların 99’u ateşli silah aracılığıyla öldürüldü. 49 kadın kesici aletle katledilirken 18’i yüksekten düştü, 8’i boğuldu. Raporda ayrıca 53 kadının farklı şekilde öldürüldüğü veya nasıl öldürüldüğünün bilinmediği belirtildi.

 

Katledilen kadınların 87’si evliydi

Raporda, katledilen kadınların medeni durumlarına da yer verildi. 87 kadının evli, 62’sinin bekâr ve 13’ünün boşanmış olduğu dikkat çekerken 7 kadının da dini nikâhlı olduğu belirtildi. 58 kadının medeni durumu ise bilinmiyor.

 

En küçüğü 7, en büyüğü 90 yaşındaydı

TKDF verilerine göre; yılın ilk 7 ayında katledilen kadınların ortalama yaşı 37,64 olarak kayıtlara geçti. En küçük kadının 7, en büyüğününse 90 yaşında olduğu tespit edildi.

 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre, 310 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun paylaştığı, 1 Ocak-31 Temmuz tarihlerini kapsayan verilere göre ise 310 kadın ‘şüpheli’ şekilde öldü. 310 ‘şüpheli’ ölümün 173’ü kadın cinayeti olarak kayda geçti. 173 kadından 52’si ise ‘boşanmayı istemek, barışmayı, evlenmeyi, ilişkiyi reddetmek’ bahaneleriyle öldürüldü.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz