Zadaleski Nana Günü ulusal bayram ilan edildi

0
181

Kuzey Osetya Devlet Başkanı Sergey Menyayla’nın kararnamesiyle, “ailenin güçlendirilmesi alanında devlet politikasının uygulanmasının önemi dikkate alınarak, halkın hafızasını Zadaleski Nana adı altında koruduğu Alan kadınının kahramanca başarısının eşsiz tarihsel gerçeğini sürdürmek amacıyla” Zadaleski Nana Ulusal Bayramı ağustos ayının ilk cumartesi günü resmen kutlanacak.

Geleneksel bir bayram olan Zadaleski Nana Günü’nü Osetler her yıl ağustos ayının ilk cumartesi günü kutluyorlar. Osetya’nın her yerinden konuklar Zadalesk’e (Digoria) akın ediyor. Burada ailelerin ve en önemlisi çocukların mutluluğu ve refahı için dua ederler.

“Zadaleski Nana, Oset halkı arasında çok ünlü bir figürdür. Timur, kendisiyle savaşan Alanlara acımasızca davrandı, Timur’un işgalinden 40 yıl sonra bile ne köy ne de insan, sadece kavrulmuş bir çöl kalmıştı geriye.” Efsaneye göre, XIV. yüzyılın sonunda Timur’un işgalinden sonra hayatta kalan kadın köylere gitti ve yetim çocukları topladı. Kesin sayı bilinmiyor, ancak gelenek bunların 16 Alan klanından çocuklar olduğunu söylüyor. Timur’un ordusunun bir kısmı onların peşinden gitti – onları yok etmek istediler. “Zadaleski Nana çocuklarla birlikte bir mağarada saklandı ve karanlık mağaraya bakan savaşçılar onları görmedi” (Nelly Tabueva). Kadın ve çocuklar bir süre o mağarada kaldılar, ancak buranın da tehlikeli olduğu anlaşılınca çocuklarla birlikte Zadaleski Nana, Digoria yönünde üç derin vadiden geçti ve onları dağlardaki güvenli bir köy olan, Tekkoevler soyunun barındığı Zadalesk Köyü’ne götürerek kurtardı. Köylüler çocukları ailelere dağıtıp bakmak istedi ama o bu teklifi, çocukların soylarını unutmalarına neden olacağını düşünerek reddetti; zaten çocuklar da birbirlerine alışmıştı ve ayrılmak istemiyorlardı. Sonra bir ev inşa ettiler (yıkıntıları üzerine bugün Zadaleski Nana Müzesi’nin inşa edildiği yer) ve burada Zadaleski Nana tüm çocukları kendi sülale isimleriyle büyüterek bu soyları yok olmaktan korudu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz