‘Hukuk, anayasa ve insan hakları bu cumartesi de polis ablukasında’

0
130

Gözaltında kaybedilen ve katledilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri/İnsanları, eylemlerinin 965’incisini gerçekleştirdi.  

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği “ihlal” kararına rağmen 25 haftadır Galatasaray Meydanı’na girmeleri engellenen Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 23 Eylül’deki eylemi yine Beyoğlu Kaymakamlığı’nın “yasak” kararı gerekçe gösterilerek engellendi. Kararı gerekçe göstererek eyleme izin vermeyen polis, bu hafta da meydan ve meydana çıkan tüm ara sokakları saatler öncesinden bariyerlerle kapattı. 

Polisten sözlü taciz 

Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Ayşegül Doğan ve birçok insan hakları savunucusu, İstiklal Caddesi’nden Galatasaray Medyanı’na doğru yürümek isterken, polis tarafından ablukaya alındı. Abluka esnasında polis, Doğan’a “Geçen hafta saçınız fönlüydü, bu hafta değil, neredeyse tanıyamadık” diyerek sözlü tacizde bulundu. 

Eylemi görüntülemek isteyen gazeteciler, alanın dışına çıkarıldı. 

Daha sonra polis çok sayıda kayıp yakını ve hak savunucusunu kelepçeleyerek, gözaltına aldı. 

Cumartesi Anneleri/İnsanları, sanal medya hesabından yaptıkları açıklamada, İstiklal Caddesi’nde yürümenin herkese yasak olduğunu belirterek, “Hukuk, anayasa ve insan hakları bu cumartesi de askıda! Galatasaray Meydanı polis ablukasında” ifadelerine yer verdi. 

Cumartesi Anneleri, 25 Ağustos 2018 tarihindeki 700’üncü buluşmaya yapılan polis müdahalesinden bu yana engelleniyor. Anayasa Mahkemesi’nin bu polis müdahalesinin toplantı ve gösteri özgürlüğünün ihlali olduğu yönündeki kararına rağmen engelleme sürüyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz