Osman Kavala, Václav Havel İnsan Hakları Ödülü’ne aday gösterildi

0
127

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilen ve yaklaşık 6 yıldır cezaevinde tutuklu bulunan Osman Kavala, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) tarafından her yıl insan hakları savunucularına verilen Václav Havel İnsan Hakları Ödülü için üç finalistten biri olarak seçildi. 

3 aday seçildi 

DW Türkçe’den Kayhan Karaca’nın haberine göre, Komitenin adaylıklarla ilgili yayımladığı metinde Kavala’nın 1990’ların başından beri birçok sivil toplum kuruluşunu desteklediği, Gezi Parkı protestolarıyla ilgili iddialar nedeniyle de tutuklandığı hatırlatıldı. Komite, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Kavala’nın derhal tahliye edilmesi yönündeki çağrısının karşılık bulmadığını da vurguladı. 

Osman Kavala’ya ek olarak Justyna Wydrzynska (Polonya) ve Yevgeniy Zakharov (Ukrayna) finalist olarak belirlendi. 

Finalistlerden Polonyalı hukukçu Justyna Wydrzynska, ülkesinin önde gelen kadın hakları savunucularından biri olarak tanınıyor. “Abortion Dream Team” adlı kolektifin öncülerinden olan Wydrzynska, 2006’dan bu yana Polonya’nın kısıtlayıcı kürtaj yasalarına karşı mücadelesi nedeniyle Václav Havel Ödülü finalistleri listesine dahil edildi. 

Diğer finalist Yevgeniy Zakharov ise ülkesi Ukrayna’nın önde gelen insan hakları savunucuları arasında. Ukrayna Helsinki İnsan Hakları Birliği’nin kurucusu ve Harkiv İnsan Hakları Koruma Grubu’nun direktörü olan Zakharov, Ukrayna ve eski Sovyet cumhuriyetlerinde vicdani retçilere yönelik baskıları belgelemekle ün yapmış bir isim. Zakharov, 2022 yılında Rusların işlediği savaş suçları hakkında kanıt toplayan “Tribunal for Putin” adlı sivil toplum kuruluşları koalisyonunun da kurucuları arasında yer alıyor. 

9 Ekim’de açıklanacak 

Her yıl AKPM tarafından, Václav Havel Kütüphanesi ve Charta 77 Vakfı ile ortaklaşa verilen Václav Havel İnsan Hakları Ödülü’nün bu yılki sahibi, 9 Ekim’de Strazburg’daki AKPM Oturumunun açılışında duyurulacak. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz