‘Sakharov’ adayları açıklandı

0
164

Avrupa Parlamentosu (AP), her yıl insan hakları ve düşünce özgürlüğü alanında verdiği Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü adaylarını açıkladı. 

AP’nin resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre Dışişleri Komitesi, İnsan Hakları Alt Komitesi ve Kalkınma Komitesi, AB tarafından insan hakları çalışmalarına verilen en yüksek ödül olan Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü için 20 Eylül’de 9 aday sundu. 

-Avrupa Halk Partisi (EPP) tarafından aday gösterilen Mahsa Amini ve İranlı kadınlar. 

-Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) tarafından aday gösterilen Mahsa Amini ve Kadın, Yaşam, Özgürlük (Jin, Jîyan, Azadî) Hareketi, İran’da kadın hakları için mücadele. 

-Renew Europe tarafından aday gösterilen Mahsa Amini ve Kadın, Yaşam, Özgürlük Hareketi, İran. 

-Afganistanlı eğitim aktivistleri Marzia Amiri, Parasto Hakim ve Matiullah Wesa, Afganistan: 59 AP üyesi tarafından aday gösterildi. 

-Gürcistan’ın Avrupa yanlısı halkı ve Avrupa Muhafazakârları ve Reformistleri (ECR) tarafından aday gösterilen Gürcistan’ın eski kamu savunucusu Nino Lomjaria. 

Neofaşistler Elon Musk’ı aday gösterdi 

-Elon Musk: Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kimlik ve Demokrasi (ID) tarafından aday gösterildi. 

-Vanessa Nakate, iklim aktivisti, Uganda: Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı (Yeşiller/EFA) tarafından aday gösterildi. 

-Vilma Núñez de Escorcia ve Monsenyör Rolando José Álvarez Lagos, Nikaragua: 43 AP üyesi tarafından aday gösterildi. 

-Ücretsiz, güvenli ve yasal kürtaj için mücadele eden kadınlar Justyna Wydrzyńska – Polonya, Morena Herrera – El Salvador ve Colleen McNichols – ABD: The Left tarafından aday gösterildi.


Ödül töreni 13 Aralık’ta 

Üç finalist 12 Ekim’de açıklanacak. Parlamento Başkanı Roberta Metsola ve siyasi grup liderleri kazananı belirleyip 19 Ekim’de kamuoyuna duyuracak. 

Ödül töreni, Fransa’nın Strazburg kentinde 13 Aralık’ta AP Genel Kurulu sırasında yapılacak. 

1975 Nobel Barış Ödülü sahibi Sovyet fizikçi ve siyasi muhalif Andrei Sakharov’un adını taşıyan ödül, 1988’den bu yana insan haklarını savunan kişilere veriliyor. 

Ödül, ilk olarak 1988’de Nelson Mandela’ya verilmişti. 

1995 yılında Leyla Zana’ya verilen ödülü bugüne kadar alanlar arasında Alexander Dubcek, Aung San Suu Kyi, Teslime Nesrin, Wei Jingsheng, İbrahim Rugova, Kofi Annan, Hu Jia gibi isim ve kuruluşlar da bulunuyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz