Bir anı kitabı

0
93

Bagapş Fırat Çapkın’ın yazdığı “Bir Kavuşma Hikâyesi-ABHAZYA” kitabı Birleşik Kafkasya Derneği Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı.

Kitap şu sözlerle tanıtılıyor:

“Türkiye’deki Kafkasyalılar, yüzyıllar süren özgürlük mücadelesini kaybettikleri 1864 yılında Çarlık Rusya’sı tarafından vatanları Kafkasya’dan sürgün edilerek dönemin Osmanlı topraklarına yerleşen ve SSCB’nin dağıldığı güne kadar Çerkes genel adıyla tanınan halkların torunlarıdır. Türkiye’ye sürgün edilen Kafkasyalılar, tarihin kaydettiği en büyük facialardan birine dönüşen sürgün sırasında da büyük can kayıpları yaşadılar.

Yeni geldikleri ülkede bir yandan hayata tutunmaya bir yandan da ülkenin koşullarına adapte olmaya çalıştılar. Ancak uğruna yüzyıllarca mücadele verip mahrum kaldıkları anavatanlarını hiçbir zaman yüreklerinden çıkarmadılar.

Türkiye’yi yeni vatanları kabul eden bu insanları hayatta tutan tek şey ise anavatanlarına tekrar dönebilme umuduydu. Ancak bu asla mümkün olmadı. Sürgün felaketinin üzerinden geçen bir buçuk asırlık süreçte geri dönme umudu her geçen gün biraz daha tükense de yüreklerinden ve gündemlerinden asla çıkmadı. Anavatanlarına duydukları özlemi şarkılarında, müziklerinde, masallarında, ağıtlarında yaşatarak nesilden nesile aktardılar. İkinci, üçüncü, dördüncü nesiller geldi geçti sürgün hayatında. Artık son nesiller için Kafkasya bir düşler ülkesiydi. Oraya gitmek, görmek, akrabalarını bulmak, kavuşmak, vatan topraklarını koklamak, havasını solumak onlar için daima bir düş olarak kaldı. Bu düşü gerçekleştirmek ise ancak bu nesle nasip oldu.

İşte elinizdeki bu kitap, 1991 yılında Kafkas halk dansları turnesi kapsamında ‘Düşler Ülkesi’ Kafkasya ve ‘Canlar Ülkesi’ Abhazya’ya gidip bu düşü gerçeğe dönüştürenlerin hikâyesini, bir ay süreyle yaşadıklarını ve hissettiklerini yazarın gözünden aktarmaktadır. Bir buçuk asır sonra gerçekleşen bu gezi, Kafkasyalıların acılarla dolu tarih sayfalarına bu defa mutlu harflerle kazınan bir ‘kavuşma hikâyesi’ydi aynı zamanda!”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz