Nartların oyunu ‘Aymtsakiaçara’

0
124

Dünya Abhaz-Abaza Kongresi’nin (DAAK) “Amazara” projesi kapsamında çekilen, Abazaların milli oyunlarını tanıtan “Аимцакиачара-Aymtsakiaçara” filminin tanıtımını filmin yönetmeni Beslan Lagulaa, “DAAK Gençlik Gelişimi ve Beden Eğitim Bölümü” yöneticisi Valery Berzenia ve milli oyunlar takımlarının başhakemi ve antrenörü Adgur Gumba yaptı.

23 Kasım’da düzenlenen etkinlikteki sunumda konuşan Valery Berzenia, ”Amacımız, milli oyunlarımızı kitlelere tanıtmak. Bugün dikkatinize sunduğumuz film uzun metrajlı değil, ama ‘Aymtsakiaçara’ oyununun tarihiyle ilgilenen ve bu büyüleyici sporu yapmak isteyen herkes için bir rehber görevi görüyor” dedi.Filmde anlatıcılığı Abhazya Gençlik Tiyatrosu oyuncusu Said Kamkia yapıyor, tarihçi Viktor Ayüdzba ise oyunun temel kurallarını ve özelliklerini tanıtıyor.

Bu spor dalının gelişim tarihi geçmiş binyıllara kadar uzanıyor. Nartları konu alan Kafkas destanında, ailenin genç gelininin öküz kılından bir top ördüğü ve Nart kardeşlerin “Aymtsakiaçara” oynadığından bahsedilir. Oyun, eğitim sisteminin bir unsuruydu. Sabrın, el becerisinin ve gücün yanı sıra düşünme ve dinleme yeteneğini geliştirmeye yardımcı oluyordu. Abaza toplumunun yaşamındaki tüm önemli kutlamalara “Aymtsakiaçara” yarışmaları eşlik ediyordu.

Film, aralık ayında DAAK‘ın internet sitesinde yayımlanacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz