Neler oldu?

0
101

HEDEP’te yerel seçim başvuruları başladı

Halkların Demokrasi ve Eşitlik Partisi (HEDEP), 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimler için aday adaylığı başvurularını başlattı. Belediye eşbaşkanlığının yanı sıra belediye meclis üyeliği için de başvurular alınacak. Başvurular, il ve ilçe örgütlerinde kurulacak komisyonlara yapılacak. Başvuru için son tarih 10 Aralık olarak belirlendi.

 

“Partinin kısa adı değişecek”

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Sözcüsü Ayşegül Doğan, partinin kısaltması olan “HEDEP”e dair Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazıyla ilgili Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Doğan, partinin uzun isminin değiştirilmeyeceğini belirterek, “Sadece kısa adımız olan HEDEP değiştirilecek” dedi.

 

Türkiye’nin ilk dijital seçim sistemi hazır

31 Mart’ta yerel seçime hazırlanan Türkiye’de kapalı devre dijital seçim sistemi geliştirildiği açıklandı. 47 ülkede elektronik seçim sistemi kullanılıyor.

Elektronik seçim sistemine ilişkin yasal hazırlıklar sürerken, teknoloji şirketi VOITERM’in kurucusu ve genel müdürü Cengiz Pişirici, “Seçme ve seçilme hakkı demokrasinin temel taşlarından biri. İnsanlık var olduğu sürece güvenli, hızlı ve şeffaf oylama süreçlerine ihtiyaç duyulacak. Bu noktada seçme ve seçilme hakkını modern teknolojiyle buluşturarak çağı yakalamak ve seçim süreçlerini kolaylaştıran bir çözümü tüm insanlığın faydasına sunmak amacıyla Türkiye’nin ilk kapalı devre elektronik seçim sistemini geliştirdik” dedi.

 

Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 22,5

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023’ün üçüncü çeyreğine ait işgücü istatistiklerini yayımladı.

TÜİK verilerine göre, istihdam edilenlerin sayısı bir önceki çeyreğe göre 124 bin kişi artarak 31 milyon 724 bin kişi, istihdam oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 48,4 oldu.

İşsiz sayısında her ne kadar azalma olduğu ifade edilse de Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) işsizlik sigortasına yapılan başvuru sayılarına bakıldığında artış yaşandığı görülüyor.

Geniş tanımlı işsizlik olarak da ifade edilen zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı, bir önceki çeyreğe göre 0,9 puanlık azalış ile yüzde 22,5 oldu.

 

Faiz artışı, beklentileri aştı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 40’a çıkardı. Kurulun karar metninde, parasal sıkılaşmada istenen düzeye önemli ölçüde yaklaşıldığı ve sıkılaştırma hızının yavaşlatılacağı ifade edilerek faiz artırımlarına fren yapılacağı mesajı verildi. Ancak bu sıkılığın sürdürüleceği de eklendi.

 

“2024’te devletin ödeyeceği faiz 1,2 trilyonu bulacak”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Şeref Arpacı yaptığı yazılı açıklamada 2024 yılında devletin ödeyeceği faizin 1,2 trilyonu bulacağını belirtti.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz