Van’da köy köy dolaşıp masalları derlediler

0
89

Gazeteci ve aktivistlerin bir araya gelerek kurduğu Medya Kadın ve Ekoloji Derneği’nin projesi “Serhat Masalları” (Çîrokên Serhedê) kapsamında Kürtçe masallar derlendi.

Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteğiyle yapılan çalışma için Vanlı üç gazeteci Zelal Sahidenur Sari, Yeşim Karaağar ve Zafer Avnaş, 20 köyü ziyaret ederek kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olan “Serhat Masalları”nı kayıt altına aldı ve kitaplaştırdı. Kitapta Xanê Lepzerîn, Gulendam, Rovî û Pîrê, Kevlê Ga ve Xelîfê Bexdayê masalları yer alıyor.

“Bu masallar unutulmasın”

Van’daki sözlü kültürün devamlılığı ve masalların yeniden hatırlanması açısından önemli bir arşiv niteliği taşıyan proje için Gevaş, Erciş, Çatak, Gürpınar ve Başkale ilçelerinde 60 yaş üzeri 3 kadın, 2 erkek anlatıcıdan masallar dinlendi ve videoları çekildi.

Zelal Sahidenur Sari, Yeşim Karaağar ve Zafer Avnaş tarafından yapılan açıklamada, “Bu çalışmayla birlikte kültürel hassasiyetlerimizi mesleğimizle birleştirmeyi amaçladık. Aynı zamanda bu çalışmayı kaydedilmeyeni kaydetmek motivasyonuyla yürüttük. Kameramız sırtımızda Van’ı köy köy dolaşırken dostlarımız aracılığıyla ulaştığımız masal anlatıcılarından kendi köylerinde birer masal dinledik. Anlatıcılar aracılığıyla kuşaktan kuşağa günümüze aktarılan masallar son yıllarda anlatıcıların hayatlarını kaybetmesi yüzünden kayboluyor. Bu çalışma aracılığıyla bu masalları unutmayalım, Serhat Masalları kaybolmasın” dendi.

Sîtav Yayınları tarafından basılan kitapta yer alan masallar, derneğin YouTube hesabından da yayımlandı.

 

https://www.youtube.com/channel/UCZBSq_uBvJnO6nzDFtqxc2w

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz