Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

‘Yargı hesap sormadı, cezasızlık zırhını güçlendirdi’

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Roboski katliamının yıldönümünde yaptığı yazılı açıklamada, adalet mücadelelerinin devam ettiğini belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“12 yıl önce bugün; Roboski’de, 19’u çocuk 34 sivil, evlerinin geçimini sağlamak için mecbur bırakıldıkları sınır ötesi ticari faaliyetten dönerlerken, TSK’ya ait savaş uçakları tarafından bombalanarak katırları ile birlikte paramparça edildiler. İnsanlık değerlerini büsbütün ortadan kaldıran ve acısı hiç dinmeyecek bu katliamın sorumluları ortada olmasına rağmen etkin bir soruşturma ve yargı süreci işletilmedi. Tersine adalet isteyen aileler baskı altına alındı. Katilleri koruyan cezasızlık zırhı ve hakikatlerin inkarına karşı adalet mücadelemiz devam ediyor.

Ülkede yaşayan herkesin can güvenliğinden sorumlu olan devlet, 34 insanın canını aldı ama hesap vermekten kaçtı. Adaleti sağlaması gereken yargı ise hesap sormadı, cezasızlık zırhını güçlendirdi.

Roboskili aileler acılarına tutunup adalet ararken, kan parası verilerek susturulmak istendiler. Acılarını kan parası ile değişmeyen ve adalet aramaya devam eden Roboskililer sistematik saldırıların, baskıların hedefi haline getirildiler.

Ve 29 Mayıs 2016 tarihinde bir kez daha vuruldu Roboskililer. Önceki ile aynı yer ve aynı saatte, 40 kişilik bir grup köylü, Gülyazı alay komutanlığından atılan havan topları ile vuruldu bu kez. Bu saldırıda Vedat Encü ve Yılmaz Encü can verdi, 3 kişi de yaralandı. Roboski ve Gülyazılılar; korucu olmayı reddettikleri ve adalet arayışında ısrar ettikleri için bir kez daha cezalandırıldılar. Devletin tutumu ilkiyle aynıydı; önce, ailelere kan parası teklif edildi, adalet arayışında ısrar ettiklerinde de baskılar art arda geldi. Katilleri yargı önüne çıkarmak için uğraşan insan hakları savunucusu ve Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi 28 Kasım 2015 tarihinde öldürüldü.

Ama adalet arayışı durdurulamadı. Roboski ve tüm katliamlar, tüm insanlığa karşı suçlar için ortak talebimiz olan hakikat ve adalet; bu katliamların yol açtığı travmalar atlatılsın, bu katliamlar bir daha yaşanmasın diyedir.

Bu gün 28 Aralık 2023. Roboski katliamının üzerinden tam 12 yıl geçti.

Devlet yetkililerine sesleniyoruz! Yaşanan katliamlara yenilerinin eklenmemesi için, katliamlardan zarar görenlerin acılarını hafifletecek adımlar atın. Roboski’nin ve tüm katliamların sorumlularını yargılayın, hakikatleri açıklayın ve gerçeklerle yüzleşin.

Yazarın Diğer Yazıları

Sürgün ve soykırım temalı yarışmalar

Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED), 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü'nün 160. yıldönümü kapsamında düzenlediği afiş ve resim yarışmalarının duyurusunu yaptı. Afiş yarışması: https://kaffed.org/2024/03/28/cerkes-soykirimi-ve-surgununun-160-yili-afis-yarismasi/ Resim yarışması:...

AÇD müzik şöleni

Ankara Çerkes Derneği’nin organize ettiği “Wored Gecesi” 27 Nisan 2024 saat 19.30’da Çankaya Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Selçuk Sımsım ABIGI kadrosunda

Araştırmacı yazar Selçuk Sol Sımsım, Abhaz Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Arda Aşuba’nın onayıyla 1 Nisan 2024 itibariyle Abhaz Araştırmaları Enstitüsü (ABIGI) kadrosuna alındı.  

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img