Fransa Devlet Arşivi’nde Çerkesya

0
322

Fransa’nın, Ukrayna’nın Odessa şehrindeki konsolosluğu tarafından 1836-1840 yılları arasında hazırlanan Çerkesya ile ilgili raporlar ve yazılar kitaplaştırıldı. Azamat Kumykov, Georges Mamoulia, Sophie Daniel’in çalışması olan eser, Batılı devletlerin Çerkeslere ve Rus-Kafkas savaşına bakış açılarına yönelik ışık tutuyor. Kitabın tam ve orijinal adı “Diplomatic Dispatches about Circassia from the Consulate of France in Odessa, 1836–1840”.

Çerkesya tarihi ile ilgili çeşitli arşivlerden ve diğer materyallerden birincil kaynakları koruyan ve erişilebilir hale getiren daha geniş bir yayın serisinin ilki olan bu cilt, Fransa’nın Odessa Konsolosu A.A. Challaye’nin 1836-1840 yıllarına ait ilgili gönderilerini içermekte. Çerkes meselesi konusunda Rusya ile Büyük Britanya arasında gerilimin arttığı dönemde, Fransız diplomasisinin Kuzey Kafkasya ve çevresinde ve Karadeniz’in doğu kıyısındaki olayları nasıl anlamlandırdığına dair nadir bir bakış sunuyor.

18 Mart’ta satışa sunulacak olan eseri Türkiye’den direkt olarak edinebilmek henüz mümkün değil. Ancak yurtdışındaki çeşitli akademik sitelerden temin edilebilir.

 

Haber: Mirac Albek Hızlıok

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz