Habil ve Kabil’den bu yana insanın insana ettiği zulüm, vahşet ve dehşeti anlatmak için dünyada kullanılmamış sözcük, kurulmamış cümle kalmamıştır.
Ekonomik ve askeri güçleri ile dünyayı evirip çeviren kapitalist-emperyalist sistemin uygulayıcısı devletler eliyle doğrudan, velayeten, zemin oluşturarak yaşananlar tanımlara sığamayacak korkunçlukta.
İnsan kendini dünyada yaşayan diğer canlıların efendisi olarak görüyor. Birlikte, uyum ve saygı içinde bir yaşamı terk edeli çok zaman oldu. Artık aynı zamanda insan insanın efendisi oldu. Hangi insanın öleceğine, hatta nasıl öleceğine başka bir insan karar veriyor.
Sistemi sürdüren devletler Gazze’ye duyarsız. Bomba ve kurşun sonrası açlıktan ölümler bekleniyor.
Gazze merkezli Sağlık Bakanlığı, 25 Ocak itibariyle İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısının 26 bini aştığını duyurdu.
Uluslararası Adalet Divanı
Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika’nın İsrail’e yönelik soykırım suçlamasıyla açtığı davada, Gazze’deki insani durumun “acil tehlike” teşkil ettiğine hükmederek ara karar verdi. İleri sürülen iddiaların “makul seviyede” kanıtlandığı kararı verildi ancak ateşkes çağrısı yapılmadı.
İsrail;
-‘1948 Soykırım Sözleşmesi’ kapsamındaki fiillerin işlenmesini önlemek için tüm tedbirleri almak zorundadır.
-Gazze’de soykırım yapmayacağını garanti etmelidir.
-Ara karar uymak için önlemlerini bir ay içinde UAD’a bildirmelidir.
Hamas;
-Rehineleri serbest bırakmalıdır.
***
Güney Afrika’nın İsrail’e yönelik UAD’dan talep ettiği önlemler:
1- Gazze’deki askeri operasyonları derhal durdurmasına,
2- Kontrolü altındaki herhangi bir grup tarafından, Gazze’deki herhangi bir askeri operasyonu ilerletecek adımlar atmamasına,
3- Filistinlilere yönelik soykırımın önlenmesi için gerekli tüm makul tedbirleri almasına,
4- Soykırım Sözleşmesi’nin 2. maddesi kapsamına giren her türlü eylemden kaçınmasına,
5- Yerlerinden edilenlerin evlerine dönerek yeterli gıda, su, yakıt, tıbbi ve hijyen malzemeleri, barınak ve giysi dahil olmak üzere insani yardıma erişiminin sağlamasına,
6- Soykırıma karışanların cezalandırılmaları için gerekli adımları atmasına,
7- Soykırımın delillerini muhafaza etmesine ve bu amaçla gelen uluslararası görevliler ve diğer yetkililerin Gazze’ye erişimini engellememesine,
8- Verilen tedbirleri uyguladığına ilişkin Divan’a düzenli rapor sunmasına,
9- Davayı zorlaştıracak veya uzatacak eylemlerden kaçınmasına hükmetmesini istiyor.