Ölümün habercisi siyah kâğıtlar

0
137

Anatoly Koliyev’in yönettiği “Yedi Siyah Kâğıt” adlı Osetçe film, 19-26 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Moskova Film Festivali’nde gösterildi. Oset yazar Mikhail Bulkata’nın aynı adlı öyküsünden uyarlanan “Yedi Siyah Kâğıt” 9 Mayıs’tan itibaren sinemalarda gösterime girecek.

Filmin konusu

Yıl 1942. Savaş döneminde Kuzey Osetya’nın dağlık köyü Kamunta’da yalnızca kadınlar, yaşlılar ve çocuklar kalmıştır. Hikâyenin merkezinde bir anne ve babalarının cepheden dönmesini bekleyen ergenlik çağındaki iki erkek kardeş var. Postacı çocuk İlas neredeyse her gün içinde siyah kâğıtların yer aldığı zarflar getirmektedir köylülere… Cephede ölenlerin bildirildiği bu kâğıtlar ölümün ve cenazenin habercisidir. Köydeki hüznü dağıtmak isteyen; kadınların, yaşlıların ve çocukların umutlarının devam etmesini arzulayan iki kardeş, savaş bitinceye kadar köye mektup getirmemesi konusunda postacı İlas’ı ikna etmeye çalışır.

Osetlerin ünlü müzik aleti “fandır” filmde bir metafor objesi olarak kullanılıyor. Duvarda asılı duran, üzerinde kurşun deliği olan fandır, savaşın nesilden nesile geçişini simgeliyor.

Haber: Serap Canbek

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz