Tüyü kadar ömrü olsun

0
53

Merhaba, 4 Nisan Sokak Hayvanları Günü. Kaçımız bunu biliyor? Ben Google sayesinde öğrenenlerdenim.

Sokakta yaşamak en basit anlatımla uyuyacak yeri, yiyecek yemeği ve içecek suyu ol-mamak, tüm tehlikelere karşı savunmasız olmak demek.

Onlarla her an karşılaşıyoruz. Yemek vermek, temiz suya ulaşmalarını sağlamak, yaralı-larsa tedavilerini yaptırmak, şiddet görmelerine engel olmak, sevmek, okşamak hepimi-zin vicdani görevi olmalı. Kapı önlerinde gördüğümüz mama su kaplarını devirmemek, içine çöp ya da sigara izmaritleri atmamak, trafikte giderken birkaç dakika erken ulaş-mak için ölümlerine neden olmamak… Trafik demişken bilmeyenlere bilgi; trafikte çarp-tığımız hayvanları veterinere götürdüğümüz zaman ücret ödemeyiz, trafik sigortaları bu-nu karşılıyor. Hayvan satın almamak, sahiplenmek ve neden olduğu ilk sorunda kaderi-ne terk etmemek… Öncelikle çocuklara, sonra her yaş grubundan insana hayvanlara zarar vermemeyi, birlikte yaşamayı öğretmek hepimizin sorumluluğu.

Herkes evinde, hayatının içinde sorumluluğunu alacağı bir canlı istemeyebilir, bu çok anlaşılır. Sevmemek, korkmak, alerjisi olmak nedenlerden birkaçı… Unutmayın, tüm bunlar bizlere onlara zarar verme hakkını tanımaz. Yaşam hakkı tüm canlılar için var. Yaşamlarını kolaylaştırmak için elimizden geleni yapmalıyız. Hiçbir şey yapamam, yap-mam diyenler var, anlamasam da biliyorum, onlarsa zarar vermeyerek ve yardım edenle-re engel olmayarak devam etsinler yaşamaya. Dünyada yaşayan tek canlı biz değiliz, ge-zegen sadece bize ait değil, bunu bilmek ve ona uygun yaşamak zorundayız. İnsan ol-mak bunu gerektiriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz