Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Kadim Çerkes el sanatları Ankara’da sanatseverlerle buluştu

“Kadim Çerkes El Sanatları ve Günümüz Uygulamaları” sergisi Ankara’da, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde 7 Ekim’de açıldı. Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı bünyesinde çalışmalarını sürdüren Adiyuf El Sanatları Atölyesi tarafından üretilen eserler, el işçiliğinin en zarif örneklerini sergileyerek ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Ankara Ulus’taki Anadolu Medeniyetleri Müzesi, “Kadim Çerkes El Sanatları ve Günümüz Uygulamaları” sergisinin 9. durağı oldu.

Çerkes zanaatkârların eşsiz yetenekleri…

Daha önce farklı illerde de yoğun ilgi gören sergi, bu kez başkent Ankara’da sanatseverlerle buluştu. Sergide, Adiyuf Atölyesi’nin geleneksel yöntemlerle hazırladığı eserler, modern dokunuşlarla yeniden yorumlanarak sunuldu. Adiyuf Atölyesi, Çerkes kültürünün öne çıkan motiflerini ustalıkla eserlerine yansıtarak, bu değerli sanatı hem yerli hem de yabancı ziyaretçilere tanıtmayı hedefliyor.

Yusuf Kıraç: “Kafkas kültürünün ince işçiliği başarıyla yansıtılıyor”

Açılış töreninde konuşma yapan Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Yusuf Kıraç, sergide Kafkas kültürünün geleneksel el sanatlarının ve ince işçiliklerinin başarıyla yansıtıldığını vurguladı. Kıraç, Adiyuf Atölyesi’nin eserlerine değinerek “Adiyuf’un, aslında ellerinden ışık saçan bir kadın olduğunu öğrendim; bugünün benim için en değerli bilgisi buydu, hayatım boyunca bu bilgiyi unutmayacağım” dedi.

Cengiz Gül: “Bu sanatı tanıtmak ve yaymak için elimizden geleni yapıyoruz”

Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Cengiz Gül, konuşmasında Çerkes el sanatlarının yeniden canlanmasındaki sürece dikkat çekerek “Annelerimiz, nenelerimiz ışık saçan elleriyle bu sanatları yapıyorlardı. Yok olmaya yüz tuttuğunu gördüğümüzde, bunu tekrar yaşatma fikri doğdu. Hanımlar bu işe büyük destek verdi. Uzman hocalarımız ve yeni yetişen öğrencilerimiz var, bu sanatı tanıtmak ve yaymak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi ve Adiyuf üyelerini tebrik etti.

Rengin Yurdakul: “Biz Çerkesleri de unutma!”

Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Sekreteri Rengin Yurdakul konuşmasını “Değerli konuklar hoş geldiniz. Ben size Çerkeslere özgü bir iyi dilek konuşması ile seslenmek istiyorum.

Ey Büyük Tanrım!

Herkesin yakardığı

Ama kimseye yakarmayan Tanrım!

Bu, bir nebze noksandır.

Bunu sunan insanları kimseye muhtaç etmeden binlerce yıl eksiksiz ve noksansız olarak yaşat.

Burada oluşumuzun nedeni, hayırlı işleri ve sevinçleri paylaşmak içindir.

Sen mutluluklarını daim kıl.

Bizim burada oluşumuzu ziyaretleri ile şereflendiren konuklarımızın onurunu sen yücelt Tanrım.

Bizler sağlıklı dilekte bulunmasını bilmeyiz.

Yapılan güzel dileklerin tümünü kabul et Tanrım.

Yeryüzündeki bütün insanları savaşlardan ve tüm kötülüklerden koru, özgür ve mutlu kıl Tanrım.

Fakat Biz Çerkesleri de unutma!” sözleriyle, iyi dileklerini sunarak sonlandırdı.

Çerkes danslarıyla renklendirilen açılış

Açılış etkinliği, Ankara Çerkes Derneği dansçıları tarafından sergilenen geleneksel Çerkes dansları ve Adiyuf grubu üyelerinin özenle hazırladığı geleneksel yiyecek sunumlarıyla renklendi. Ziyaretçiler, bu kadim kültürün sanatsal ve estetik zenginliğini daha yakından tanıma fırsatı buldu.

Sergi kapsamında gerçekleşen etkinlikler

Sergi süresince, uzman akademisyenlerin katıldığı çeşitli etkinlikler düzenlendi ve büyük ilgi gördü. 12 Ekim’deki “Kafkas Keçe Sanatları” başlıklı etkinlikte, Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Yıldır konuşmacı olarak yer aldı.

26 Ekim tarihinde ise Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı (KAFDAV) Başkanı Muhittin Ünal’ın da katkılarıyla iki ayrı konuşma yapıldı. İlk olarak, “Kadim Kafkas ve Anadolu Uygarlıklarında Kadın” başlıklı oturuma Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü, Hititoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Özlem Sır Gavaz konuşmacı olarak katıldı.

“Efsaneden Gerçeğe: Kafkasyalı Kadın Savaşçılar Amazonlar” başlıklı oturumda ise Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Arkeoloji Bölümü, Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Derya Yılmaz konuşmacı olarak yer aldı. Her iki etkinlik de sanatseverlerden büyük ilgi gördü.

“Kadim Çerkes El Sanatları ve Günümüz Uygulamaları” sergisi 27 Ekim’e kadar ziyarete açık kaldı.

Haber: Elif Tokgöz

 

Yazarın Diğer Yazıları

Kamuoyuna…

Ankara Çerkes Derneği (AÇD), Yenimahalle Belediyesi’nin tahsis ettiği arazi üzerine kendi olanakları ile sosyal tesis inşa etmiştir. Daha sonra arsa Çankaya Belediye sınırları içine alınmış...

“Abhazya Mitleri” İstanbul’da

Abhazyalı ressam ve heykeltıraş Givi Smır'ın (Гиви Смыр) eserleri İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor. “Abhazya Mitleri” başlıklı sergi 23 Kasım Cumartesi günü İstanbul Ataşehir İnal Aydınoğlu...

Ахеидкылақәа рҿынтә ахабарқәа

Бурса Аҧсуа Культура Ахеидкыла Бурса Аҧсуа Культура Ахеидкыла, асезон, Ажьҭаарамза 12 амш, Бурса, Ҩырын Улициа, Нильуфер адресаҿы, ахеидкыла ашҭаҿы хацнаркыит. Амш еилаган азы акциақәа кьасахыит....

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img