Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Kültür mirası aile yadigârları

Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı Adiyuf Kadim Çerkes El Sanatları Atölyesi ekibi, 7-27 Ekim tarihleri arasında Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sıradışı bir sergi gerçekleştirdi. Üretilen eserlerin önceki Adiyuf sergilerinden tanıdığımız zengin dili Hitit/Hatti eserleri arasında derin bir anlam kazanmış.

Tasarım takılarla birlikte sergilenen antikalar içerisinde zarif kadın başlıkları da var. Bu başlıklardan birinin hikâyesini Jineps okurlarıyla paylaşmak istedik. Tasarım takılarla birlikte sergilenen antika objeler her zaman tamamlayıcı oluyor ve ilgi topluyor. Sergi ziyaretçilerinin kendi aile hikâyelerini hatırlayarak duygulu anlar yaşamaları ve yaşatmaları da mümkün. Bu sergide kadın başlıklarından biri dikkatimizi çekti ve ziyaretçilerden Birsel Özden Nogaylaroğlu içtenliği, güveni ile en kıymetli anılarımızdan birini oluşturdu.

Önce Adiyuf grubunun hocası Bengün Gül’e sorduk.

 

-Bengün Hoca, bu zarif başlık daha önceki sergilerinizde yoktu sanırım.

-Evet, bu başlık bize korunup kollanacağı düşüncesiyle emanet edildi. Bu güven hepimizi çok duygulandırdı. Büyük sorumluluk olduğunu söylemek isterim.

 

-Birsel Hanım, sizi tanıyabilir miyiz? Başlığın ailenize ait kıymetli bir parça olduğunu anlıyoruz. Neler söylemek istersiniz?

-Öncelikle ilgi ve alakanıza teşekkür ediyorum. Kayseri Uzunyayla, Sacayağı Köyü’nden Negoylerin (Nogaylaroğlu) kızıyım. Babam Abidin, annem Koj Sevgi. İkisi de rahmetli oldu. Bu başlık da babaannem Davus’un 20’li yaşlarında vefat eden kızı için yaptığı bir başlıktı. Halalarım, ölen kız kardeşlerine çok benzediğim için, bu başlığı, “Hatırası sende yaşasın” diye bana emanet ettiler. Ben de bugüne kadar korudum, sakladım bu değerli emaneti. “Artık bu aile yadigârı başlık bir kültür mirasıdır, tüm Çerkeslere aittir” diye Bengün Hanım’ın şahsında sergiye emanet ettim. Kültürümüzün yaşatılmasına katkı sunacaktır. Emin ellerde olmasının iç huzuruyla sevgi ve selamımı iletiyorum.

 

Haber: Birgül Asena Güven

 

Yazarın Diğer Yazıları

Avni Lifij’in fotoğrafları 100 yıl sonra sanatseverlerle buluştu

1851.gallery, ünlü sanatçı Avni Lifij’in platin-paladyum baskı tekniğiyle üretilmiş fotoğraflarından oluşan "Affedersiniz ama sanat bir kodak fotoğrafı değildir. Ressam Avni Lifij’in Yeniden Hayat Bulan...

Boston Üniversitesi’nde bir Çerkes masalı

Karaçay-Çerkesli yönetmen, oyun yazarı, kukla sanatçısı ve sahne tasarımcısı Şaukh Evgeny İbragimov 11-16 Kasım tarihleri arasında Boston Üniversitesi’nde gösteri ve atölye çalışmaları yaptı. Üniversite...

Dijital kitap: ‘Dilin Yolu’

Tüm dünyada gündemin öncelikli sıralarına yerleşen eğitimde dijitalleşme çabaları sadece Çerkes cumhuriyetlerindeki eğitim kurumlarında değil Çerkes diasporasında da yürütülüyor. Çetav Merwan, Mışe Hun Su’ad, Ğuç’el’...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img