Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı Adiyuf Kadim Çerkes El Sanatları Atölyesi ekibi, 7-27 Ekim tarihleri arasında Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sıradışı bir sergi gerçekleştirdi. Üretilen eserlerin önceki Adiyuf sergilerinden tanıdığımız zengin dili Hitit/Hatti eserleri arasında derin bir anlam kazanmış.
Tasarım takılarla birlikte sergilenen antikalar içerisinde zarif kadın başlıkları da var. Bu başlıklardan birinin hikâyesini Jineps okurlarıyla paylaşmak istedik. Tasarım takılarla birlikte sergilenen antika objeler her zaman tamamlayıcı oluyor ve ilgi topluyor. Sergi ziyaretçilerinin kendi aile hikâyelerini hatırlayarak duygulu anlar yaşamaları ve yaşatmaları da mümkün. Bu sergide kadın başlıklarından biri dikkatimizi çekti ve ziyaretçilerden Birsel Özden Nogaylaroğlu içtenliği, güveni ile en kıymetli anılarımızdan birini oluşturdu.
Önce Adiyuf grubunun hocası Bengün Gül’e sorduk.
-Bengün Hoca, bu zarif başlık daha önceki sergilerinizde yoktu sanırım.
-Evet, bu başlık bize korunup kollanacağı düşüncesiyle emanet edildi. Bu güven hepimizi çok duygulandırdı. Büyük sorumluluk olduğunu söylemek isterim.
-Birsel Hanım, sizi tanıyabilir miyiz? Başlığın ailenize ait kıymetli bir parça olduğunu anlıyoruz. Neler söylemek istersiniz?
-Öncelikle ilgi ve alakanıza teşekkür ediyorum. Kayseri Uzunyayla, Sacayağı Köyü’nden Negoylerin (Nogaylaroğlu) kızıyım. Babam Abidin, annem Koj Sevgi. İkisi de rahmetli oldu. Bu başlık da babaannem Davus’un 20’li yaşlarında vefat eden kızı için yaptığı bir başlıktı. Halalarım, ölen kız kardeşlerine çok benzediğim için, bu başlığı, “Hatırası sende yaşasın” diye bana emanet ettiler. Ben de bugüne kadar korudum, sakladım bu değerli emaneti. “Artık bu aile yadigârı başlık bir kültür mirasıdır, tüm Çerkeslere aittir” diye Bengün Hanım’ın şahsında sergiye emanet ettim. Kültürümüzün yaşatılmasına katkı sunacaktır. Emin ellerde olmasının iç huzuruyla sevgi ve selamımı iletiyorum.
Haber: Birgül Asena Güven