Abhazya Yaşlılar Konseyi, ülkenin tarihsel yönetim yapısına dayanan geleneksel bir danışma organıdır. Tarihsel olarak, konseyler soylular veya prenslerden ziyade özgür köylülerden oluşur ve kırsal topluluklar için karar alma organı olarak hizmet ederek kapsayıcı ve adil bir yönetimi sağlarlardı. Kararları tüm sosyal tabakalar tarafından saygı görür, bu da toplumsal uyumu pekiştirirdi. Günümüzde ise konsey, özellikle siyasi ve toplumsal çalkantı dönemlerinde rehberlik sunarak ve istikrar sağlayarak bu mirası sürdürmektedir.
Abhazya Yaşlılar Konseyi, ülkede devam eden sosyoekonomik, siyasi ve ahlaki krize ilişkin acil bir bildiri yayımladı. Yönetimde 10 yılı aşkın süredir devam eden bozulma ve Abhaz halkının varlığına yönelik artan tehditlere dikkat çeken konsey, toplumsal bölünmelerin derinleşmesi, ulusal değerlerin aşınması ve Abhaz dili ile kültürünün tehlikeye girmesine yol açan sistematik başarısızlıklara vurgu yaptı.
Bu kritik duruma yanıt olarak, Yaşlılar Konseyi, krizin temel nedenlerini analiz etmek ve ulusal iyileşme yolunu belirlemek amacıyla “Abhaz Halkı Olağanüstü Kongresi” düzenlemeyi planladığını duyurdu. Kongre hazırlıklarını denetlemek üzere bir “Organizasyon Komitesi” oluşturuluyor.
“Halkın birliği zayıflamakta, toplum uzlaşmaz, karşıt gruplar halinde derinleşen bir bölünme yaşamaktadır”
Abhazya Yaşlılar Konseyi Başkanı Apollon Dumaa tarafından açıklanan bildiride şunlar ifade edildi:
“Ülkede 10 yılı aşkın süredir devam eden sosyoekonomik, siyasi ve manevi-ahlaki kriz, tehlikeli bir eşiğe ulaşmıştır. Bu eşikten sonra, sadece Abhaz devletini değil, Abhaz halkının varlığını da tehdit eden yıkıcı bir süreç başlayabilir. Devlet yönetim sistemi neredeyse çökme noktasına gelmiş, yetkililer su, elektrik ve ısınma gibi vatandaşların temel ihtiyaçlarını bile karşılamada tamamen yetersiz kalmıştır.
Halkın birliği zayıflamakta, toplum uzlaşmaz, karşıt gruplar halinde derinleşen bir bölünme yaşamaktadır. Fakirler ve zenginler arasında sosyal tabakalaşmayı teşvik eden koşullar oluşmaktadır. Bu arada, ülkenin demografik ve kültürel yapısı hızla değişmekte, temel ahlaki ve manevi değerler ile gelenekler aşınmaktadır. Tarihsel hafıza çarpıtılmakta, ulusal kültür zayıflamakta ve Abhaz dili hâlâ yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Ne yazık ki, ülkede yeni tarihsel gerçekleri anlayabilecek, yıllardır süren krizden çıkış yolları üretebilecek ve bağımsız, kendi kendine yeten bir devlet inşa etme stratejisi oluşturabilecek yaşanabilir devlet kurumları henüz oluşturulmamıştır.
Bu durum sonsuza kadar devam edemez. Yakında kaçınılmaz bir çözülme yaşanacak ve bu, ulusal bir felakete yol açabilir. Bu karmaşık kriz durumundan çıkmak için ulusun entelektüel, manevi ve fiziksel potansiyelini vakit kaybetmeden seferber etmek gereklidir. Zaman neredeyse tükenmiştir.
Bu bağlamda, Abhazya Yaşlılar Konseyi, ‘Abhaz Halkı Olağanüstü Kongresi’nin toplanması için inisiyatif almıştır. Kongrenin amacı, bugüne kadar izlenen yolu nesnel ve eleştirel bir analizle değerlendirerek, devam eden sistematik krizin nedenlerini belirlemek ve çıkış yollarını planlamaktır.
Abhazya genelinde düzenlenecek olan bu kongrenin hazırlık ve yürütülmesi için bir ‘Organizasyon Komitesi’ oluşturulmaktadır.” (Abhaz Dünyası)