Abhazya’da 2025 Cumhurbaşkanlığı seçimi 15 Şubat’ta yapıldı. Abhazya’nın yanı sıra Moskova’da ve Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nin başkenti Çerkesk’te sandıklar kurularak oy verildi. Abhazya Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Dmitri Marşan’ın açıklamasına göre hiçbir aday yüzde 50+1 oy alamadığı için seçim ikinci tura kaldı. İkinci turun 1 Mart’ta yapılması planlanıyor.
Seçimde yaklaşık 91 bin 386 kişi, yani seçmenlerin yaklaşık yüzde 69.13’ü oy kullandı. 25 ülkeden 100 uluslararası gözlemcinin takip ettiği sürecin şeffaf şekilde ilerlediği bildirildi.
İlk turda Badra Gunba yüzde 46,41, Adgur Ardzınba yüzde 36,91, Robert Arşba yüzde 7,52, Oleg Bartsits yüzde 4,07 ve Adgur Khurkhumal yüzde 0,90 aldı. İkinci turda seçim yarışı Badra Gunba ve Adgur Ardzınba arasında geçecek (Seçim sonuçlarına ilişkin bilgiler Abkhaz World’den alınmıştır).


Türkiye diasporası oy kullanamadı
Abhazya Cumhuriyeti Merkez Seçim Komisyonu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanılması için Sakarya’nın merkezinde sandık kurulmasına oybirliğiyle karar vermişti. Ancak Sakarya Emniyet Müdürlüğü seçim öncesinde Abhaz Dernekleri Federasyonu’na ve derneklere hem seçim etkinliği hem de sandık kurulması konusunda izin verilmeyeceğini bildirdi. Abhazya Merkez Seçim Komisyonu’nun 14 Şubat’ta bu siyasi baskıyı gerekçe göstererek seçimin Türkiye ayağını iptal etme kararı aldığı iddia edildi. Bu karardan sonra da Sakarya Valiliği “Abhazya Gürcistan’ın ayrılmaz bir parçası olarak kabul edildiğinden, Gürcistan’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik herhangi bir tehdit ve ihlalin yaşanmaması amacıyla” gerekçesini öne sürerek Sakarya’da seçimin yanı sıra her türlü eylem ve etkinliği yasakladı. Sonuç olarak Türkiye’de ikamet eden Abhazya vatandaşları seçimde oy kullanamadı.
Rusya tarafından sınır dışı edildiler
Abhazya vatandaşı ve repatriant Aşba Ümit Şahin de Abhazya’da oy kullanmak için 15 Şubat’ta yolculuk ettiği Soçi Havalimanı’nda, Rusya Federasyonu’na 10 yıllık giriş yasağı getirilerek deport edildi.
Rusya Federasyonu, Abhaz müzisyen Baras Kucba’nın 15 Şubat’ta Psou’daki Abhaz-Rus sınırını geçmesine izin vermedi.
Seçimler öncesinde de Abhazya’nın önde gelen muhalefet liderlerinden ve 1992-1993 Gürcü-Abhaz Savaşı gazisi olan Leuan Mikaa’nın ve bir başka muhalefet figürü olan Kan Kvarçia’nın Rusya vatandaşlığını kaybettiği bildirilmişti.