Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti)heyeti, Abdullah Öcalan ile dördüncü görüşme için 21 Nisan’da İmralı Adası’na gitti.
Dördüncü görüşmede DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan’a, Abdullah Öcalan’ın avukatı Faik Özgür Erol eşlik etti.
Sırrı Süreyya Önder yoğun bakımda
Önceki ziyaretlerde DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk yer alıyordu.
Önder, 15 Nisan’da geçirdiği kalp rahatsızlığının ardından halen yoğun bakımda.
Ahmet Türk de sağlık sorunları nedeniyle bazı İmralı görüşmelerine katılamamıştı.Görüşmeye ilişkin açıklama, Sırrı Süreyya Önder’in tedavi gördüğü Florence Nightingale İstanbul Hastanesi önünde yapıldı.
Pervin Buldan, Öcalan ile “2,5 saatlik oldukça verimli bir görüşme” yaptıklarını, Öcalan’ın “süreçle ilgili umutlu olduğunu” söyledi.
Buldan, Öcalan’ın Önder için kendisine verdiği “geçmiş olsun” mesajını da okudu. Bu mesajda, Öcalan, Önder için “Büyük barış çabasını topluma yansıtan, toplumsal önyargıları şahsında kırabilen biridir” dedi.
AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Buldan’ın açıklaması öncesinde süreçle ilgili bir soruya verdiği yanıtta “Bu ay yeni gelişme olabilir” demişti.
“Bütün bu ziyaret trafiği terörsüz Türkiye hedefine ulaşmak için” diyen Çelik, “Terör örgütünün silah bırakması bir dönüm noktası olacaktır” ifadesini kullandı.
10 Nisan’da Erdoğan ile görüşülmüştü
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Nisan’da DEM Parti İmralı heyeti ile görüştü. DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan’ın katıldığı görüşmede, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala da yer aldı.
İmralı heyeti, görüşmeyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle: “Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve heyetiyle yaptığımız görüşme, son derece olumlu, yapıcı, verimli ve geleceğe dair umut verici bir atmosferde gerçekleşti.
Süreçte gelinen noktanın önemi teyit edildi ve karşılıklı olarak bundan sonraki aşamalar değerlendirildi. Şiddet ve çatışmanın olmadığı, demokratik ve siyasal alanın güçleneceği bir dönemin ülkemiz, yurttaşlarımız ve bölgemiz için hayati önemde olduğu ifade edildi.
Heyetimiz ve partimiz önümüzdeki süreçte daha da güçlü bir irade ve özenle ‘Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’nı hayata geçirmek için çalışmalarına devam edecektir. Bugün gelinen nokta itibariyle, dünden daha umutlu olduğumuzu bütün ülkemizin bilgisine sunmaktan onur duyuyoruz.
Bugüne kadar sürece gerek önerileriyle gerek uyarılarıyla gerekse de eleştiriyle güç katan bütün siyasal partilere ve toplumsal kesimlere şükranlarımızı bildiriyoruz.”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile buluşma
DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Sezai Temelli, Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan’dan oluşan DEM Parti heyeti, 24 Nisan’da Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Adalet Bakanlığı’nda bir araya geldi.
DEM Parti görüşmede, Abdullah Öcalan’ın çalışma koşullarının düzeltilmesi, İnfaz Yasası, hasta tutuklular, Terörle Mücadele Yasası değişikliği, Öcalan’a “umut hakkı” tanınması, gazetecilerin de İmralı’ya giderek görüşme yapmasına kadar kapsamlı talepler iletti.
Tunç’un Öcalan’ın çalışma koşullarının daha da iyileştirilebileceği mesajı verdiği görüşmenin ardından DEM Parti, “Beklediğimizden de olumlu geçti” yorumunu yaptı.