Dersim Tertelesi’nin 88. yıldönümünde, soykırımda katledilenler Dersim, İstanbul, Ankara ve İzmir’de anıldı. Anmalarda, soykırım için resmi bir özür dilenmesi ve arşivlerin açılması talep edildi.
Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Dersim Merkez’de bulunan Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı’na “sessiz yürüyüş” düzenledi.
4 Mayıs’ta düzenlenen yürüyüşe Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dersim, Elazığ ve Bingöl il örgütleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Dersim İl Örgütü, çok sayıda kurum ve kuruluş ile çok sayıda yurttaş katıldı. Yürüyüşte Pir Seyit Rıza’nın posterleri ve siyah bir pankart taşındı.
Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Başkanı Alirıza Bilir, “Dersim’de on binlerce insanımız katledilmiş, yerleşim birimlerimiz yakılmış, başta kız çocukları olmak üzere akıbetleri bir daha öğrenilemeyen binlerce kişi götürülmüş, binlerce insanımız yurtlarından koparılarak dilini dahi bilmedikleri uzak diyarlara sürülmüştür” dedi.
Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, “Bugün demokrasiden yoksun oluşumuzun, adaletten yoksul oluşumuzun en temel nedeni tarih ile yüzleşememektir. Osmanlı’nın borçlarını dahi miras olarak alan yeni Cumhuriyet, Osmanlı’nın tekçi ve imhacı zihniyetini, anlayışını da alarak gelmiştir. Bu yüzleşmeyi gerçekleştiremezsek, bugün arzu ettiğimiz adalete, demokrasiye ve barışa ulaşabilme şansımız yoktur” ifadelerini kullandı.
“Tertele Anıtı” Berlin’de açıldı
Dersim’de 1937-1938 yıllarında yaşanan Tertele’de yaşamını yitirenler anısına oluşturulan anıt, 4 Mayıs’ta Berlin’de yapılan bir etkinlikle açıldı.
Berlin Blücher Platz’daki parka dikilen anıtın yapımı Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu ve Dersim Kültür Derneği-Berlin işbirliğiyle gerçekleştirildi.