Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin 1987-1988 yıllarında Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nde Kürtlere yönelik gerçekleştirdiği ve en az 182 bin kişinin yaşamını yitirdiği Enfal Soykırımı’nın sorumlularından biri olarak yargılanan Accac Ahmed Hardan el-Tikritî hakkındaki karar açıklandı.
Suçlarını itiraf etti
14 Mayıs’ta açıklanan kararda hâkim, Tikritî’nin Kürt kadınlara tecavüz ettiğini, mahkûmları bilinçli olarak aç bıraktığını, gıda yardımlarının cezaevine girişini engellediğini kabul ettiğini belirtti.
Ayrıca Tikritî’nin, Baas rejiminin Feyli Kürtlerine ve “İran yanlısı” olduğu öne sürülen sivillere yönelik sürgün ve imha operasyonlarında da görev aldığını itiraf ettiği bildirildi.
Çoğunluğu çocuk ve yaşlılardan oluşan 9 binden fazla kişinin tutulduğu hapishanede açlıktan ölmek üzere olan çocukların çöl köpeklerine atıldığı, yaşamını yitirenlerin cenazelerinin köpeklere verildiği ve kadınlara sistematik cinsel saldırıda bulunulduğu da dosyada yer aldı.







