Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Hadağatle Asker de Artık Yok!

Adıge-Çerkes kültürünün simge isimlerinden birini daha kaybettik. Hadağatle Asker de aramızdan ayrıldı. Ama unutulmazlar arasında yerini alarak.
Halklarımızın bin yıllara dek geri giden tarihinin, kadim dünya kültürlerinden biri olmasının en önemli kanıtı olan “Nart Destanları”nın Adıge halkı içindeki simge ismiydi o. On yıllarca emek vererek, yüzlerce insanla, bıkıp usanmadan birlikte çalışarak destanlarımızı derledi ve yayımladı. O olmasa idi, tüm Kafkas halklarının ortak malı olan “Nart Destanları”nın Adıge halkına ait ayağı belki de bu kadar zengin olarak dünya kültüründeki yerini alamayacaktı.
O’na teşekkür ediyoruz.
Gazetemizde, Temmuz 2007 sayısından başlayarak, 8 ciltlik NARTLAR’ın ilk cildinden Giriş bölümünü Hapi Cevdet Yıldız çevirisi ile yayınlamıştık. (www.jinepsgazetesi.com)
1974 yılında Türkiye ziyareti sırasında, Necdet Hatam’ın yaptığı röportajda (sayfa 4) söylediğini vasiyeti olarak almalıyız: 
 “Şimdiki görevimiz bunları, hiç değilse kimi seçmeleri (özellikle ateşi getiren adam gibi..) Rusça, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Türkçe gibi yabancı dillere çevirerek Adıge efsanelerinin insanlığa tanıtılmasıdır.”
Jıneps Gazetesi

Sayı : 2009 08

Yayınlanma Tarihi: 2009-08-01 00:00:00

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Yazarın Diğer Yazıları

Sürgün ve soykırım temalı yarışmalar

Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED), 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü'nün 160. yıldönümü kapsamında düzenlediği afiş ve resim yarışmalarının duyurusunu yaptı. Afiş yarışması: https://kaffed.org/2024/03/28/cerkes-soykirimi-ve-surgununun-160-yili-afis-yarismasi/ Resim yarışması:...

AÇD müzik şöleni

Ankara Çerkes Derneği’nin organize ettiği “Wored Gecesi” 27 Nisan 2024 saat 19.30’da Çankaya Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Selçuk Sımsım ABIGI kadrosunda

Araştırmacı yazar Selçuk Sol Sımsım, Abhaz Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Arda Aşuba’nın onayıyla 1 Nisan 2024 itibariyle Abhaz Araştırmaları Enstitüsü (ABIGI) kadrosuna alındı.  

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img