Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Fotoğrafların Dili

Hasta çocuğun başında nöbet tutan Çerkesler, Hekurine Hable-Adigey, 1927 (Fotoğraf: Adigey Devlet Müzesi)

Hasta nöbeti adeti, Batı diyalektinde çapş (кIапщ), Doğu diyalektinde şap’şe (щIапщэ) ya da ş’epşe (щIэпщэ) olarak adlandırılır.

Çapşe ritüelinde ciddi şekilde yaralanmış, kemiği kırılmış ya da hasta olanların uyumasını önlemek için yatağının yanında gürültü yaparak, şarkı söylenerek ve oyunlar oynanarak nöbet tutulurdu. Böylesi akşamlarda hastayı eğlendirmek ve uyanık tutmak için çok farklı muziplikler ve komik şakalar yapılırdı.

Çapşe’de oynanan oyunların genel adı şeupşakue (щIопщакIуэ) idi. Tahta at (пхъэш; pxesh) oyununda uzun bir tahta, odanın orta kısmındaki tavanın kirişine iple asılırdı. Oyunculardan biri elinde küçük bir çubukla ata biner gibi bacaklarını açarak bu tahta ata binerdi. Diğer oyuncular “İyi yolculuklar” diye bağırıp tahtayı sallayarak oyuncuyu düşürmeye çalışırlardı. Düşen oyuncunun yerine düşüren kişi ata binerdi. Amaç tahta atın üzerinde en fazla süre kalabilmekti.

Çapşe ritüelinde, hastanın acısını bitirmesi ve hastalığı kovması için şarkı ve ilahilerle yakarılırdı.

Ritüele katılanlar yanlarında erzak ve özel yiyecekler getirirlerdi. Bu ritüel için özel olarak hazırlanan yiyecek ise tseldaw (цэлдау) idi. Bu yiyecek, mayasız hamurdan yapılmış içinde tahıl olan bir çeşit ekmekti.

Bu ilginç gelenek, kötü ruhların uyuyan hastanın bedenine girmek için beklediğine inanılan eski zamanlardan kalmıştır. Hastanın arkadaşları ve akrabaları onu uyanık tutmak için nöbetleşe bu ritüeli yaparlardı. Bu ritüelin yararlarından biri de hastanın, yarasına zarar verecek bir pozisyonda uyuyakalmasını engellemesiydi. (jaimoukha.synthasite.com)

Yazarın Diğer Yazıları

Sinejan’ın yeni bestesi

Kanada Toronto’da yaşayan Sinejan Özaydemir’in “Hate Me” adlı parçası 26 Nisan’da dijital müzik kanallarında yayımlandı. https://www.youtube.com/watch?v=3fAdC1H2jdU

Etnik defile

Maykop’ta bulunan Adigey Cumhuriyeti Sanat Galerisi, tasarımcı Ruzanna Paranuk’un hazırladığı etnik gelinlik koleksiyonundan oluşan sergiye ev sahipliği yaptı. 4 Nisan’da açılan, küratörlüğünü Aslan Tlebzu’nun yaptığı...

Çerkes kadınının imajı

Adigey Cumhuriyeti Milli Kütüphanesi’nde “Adige folkloru ve edebiyatında Çerkes kadınının imajı” başlıklı bir etkinlik yapıldı. 26 Nisan’da Adigey Kadınlar Birliği, Adigey Ulusal Tiyatrosu ve...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img