Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Süryaniler de dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı

Mezopotamya Kültür ve Dayanışma Derneği (MEZO-DER) yöneticisi Edip Arslan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını darbe olarak değerlendirdi. Meclisteki tek Süryani milletvekilinin HDP çatısı altında olduğunu belirten Arslan, dokunulmazlıkların kaldırılmasının Süryani halkının da iradesinin gaspı anlamına geldiğini söyledi. Arslan, “Onun da dokunulmazlığını kaldırıyorlar. Halkımızın yüzde 90’ı göç etmiş durumda. Kalan yüzde on Süryani’ye hala tahammül edemiyorlarsa buna diyecek bir şey yok. 85 yıl sonra Meclis’e giren bir Süryani’nin düşüncelerinden kaynaklı Meclis dışına itilmesi kabul edilemez. HDP’nin içindeki vekillerin çoğunun dosyaları düşüncesinden dolayıdır. Herhangi bir suç işlememiş. Onun için karşıyız. İşlemiş olsaydı tabi ki cezasını alsın ama düşüncesinden dolayı meclis dışına itilmeleri kabul edilebilecek bir şey değildir” dedi.

HDP’nin içinde farklı etnik kimliğe sahip olan milletvekillerinin olduğunu söyleyen Arslan, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla iktidarın “Biz farklılıkları istemiyoruz” mesajını verdiğini söyledi. Arslan, “Meşru direniş hakkını istiyoruz. Demokratik güçlerin bir yerde buluşması ve bunun mücadelesini vermesi gerekir” diye konuştu.

HDP ile birlikte Meclis’te bütün kesimleri, ezilenleri, sivil toplum örgütlerini temsil edecek bir fırsatın oluştuğunu ifade eden Süryani aktivist Yevsef Salcı, HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının Süryani halkının iradesinin de Meclis’ten dışlanması anlamına geleceğini söyledi. Salcı, “Bir direniş gerekli ve boyun eğmeyeceğiz” dedi.
Sözlerine “Sesimizin kısılmaya çalışması bizi sinirlendiriyor” diyerek başlayan Süryani yurttaş Ninurta Arslan ise, “Bizi ne kadar engellemeye çalışırlarsa, bizler de HDP gibi mücadele edeceğiz. Sonuna kadar karşıyız ve sonuna kadar direneceğiz” dedi.

“Bu karanlığa bir mum yakmak adına biz de mücadelemizi vermek zorundayız” diyen MEZO-DER Başkanı Tuma Özdemir de, “Dokunulmazlıklar kaldırılacaksa MHP, CHP ve AKP’nin milletvekillerinin ki de kaldırılmalı ve bu süreç eşit koşullarda ilerlemelidir” dedi. HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının utanç verici olduğunu belirten Özdemir, “Türkiye’nin böyle geriye gitmesi hoşumuza gitmiyor. Biz bunun mücadelesini vermek zorundayız” dedi. (DİHA)

Yazarın Diğer Yazıları

«Аҧсуа Аџьыка»

Сақариа Хәаахәҭра-Ааглыхра Апалата (SATSO) адҵааларала, Аҭырқә Патент-Марка Наплакы, «Аҧсуа Аџьыка» ахьӡ, Сақариа ақалақь ишатәу иӡбаны, иақәшаҳаҭит. «Аҧсуа Аџьыка» аншьан нацла, Сақариа ахьӡ аҿы ианҵо...

Сымсым Аҧсуаҭҵааратә Институт акадр аҿы

Аҭҵааҩы-Ашәҟәҩы Сымсым Селчуқ Сол, Аҧсуаҭҵааратә Институт адиректор Арда Ашәба инапаҵаҩрала, Мшаҧымза 1 инаркны институт акадр далахәхит.

Аекологиатә тренинг мҩаҧысит Хәаԥ ақыҭа

Аҵареи, асоциалтә активреи, агәабзиарахьчареи рзы АААК аҟәшеи, ААУ аекологиеи аҧстәқәа рморфологиеи ркафедра аметодист, арҵаҩы еиҳабы Маиа Цыбулевскаиеи иацырҵоит ақыҭа школхәыҷқәа рзы аекологиатә тренингқәа рымҩаҧгара....

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img