Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Cumartesi Anneleri yine engellendi

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 1995 yılından bu yana İstanbul Gatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri ve hak savunucuları, adalet arayışlarının 956. haftasında da polisler tarafından engellendi.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği hak ihlali kararı Beyoğlu Kaymakamlığı’na tebliğ edilmesine rağmen bir kez daha engellenen Cumartesi Anneleri ve hak savunucuları, İstanbul Barosu önünde gözaltına alınırken, Galatasaray Meydanı’na yürümeyi planlayan çok sayıda baro başkanı da polis tarafından ablukaya alındı.

Cumartesi Anneleri’ne 956. haftada Adana, Adıyaman, Ağrı, Ankara, Batman, Diyarbakır, Dersim, Mardin, Muş, Hakkâri, Şanlıurfa, Siirt, İzmir, Şırnak ve Van baroları destek veriyordu.

Eyleme katılan ve ablukaya alınan baro başkanları ve hak savunucuları, polis müdahalesine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde açıklama yaptı.

Açıklamayı İHD Kayıplar Komisyonu üyesi Faruk Eren okudu. Eren, “28 yıldır, ‘Artık bu topraklarda hiç kimse kaybedilmesin, artık hiçbir aile bu acıyı yaşamasın’ diyoruz. Kayıplarımızla buluşma mekânımız olan ve zaman içinde bir hafıza mekânına dönüşen Galatasaray Meydanı’ndaki barışçıl buluşmalarımız, 25 Ağustos 2018’den bu yana hukuka aykırı olarak yasaklanıyor. Bu tarihten itibaren Galatasaray Meydanı abluka altında ve bütün topluma yasaklanmış durumda. İktidar hukuk dışı tutumunda ısrar ediyor” diye konuştu.

Yazarın Diğer Yazıları

“Evvelden Sonra” 18 Mayıs’ta “Bir Yazar, Bir Eser”de

Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun (KAFFED) “Bir Yazar, Bir Eser” adlı programının konuğu gazetemiz yayın kurulu üyesi Birgül Asena Güven. Güven’in Aralık 2023’te yayımlanan “Evvelden Sonra” romanının...

21 Mayıs’ta “Turnanın Dansı”

Çerkes sürgünü temalı "Turnanın Dansı Film Projesi"nin öyküsünü anlatan belgeselin gösterimi 21 Mayıs Salı akşamı 19.00-20.30 saatleri arasında olacak. Projenin ilk toplantısı 26 Ekim’de Ankara’da...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img