Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin 25 Ağustos’ta Şam’da yaptığı açıklamanın ardından Suriye’de Kürtlerin dil ve eğitim haklarına ilişkin önemli bir adım atıldı.
Suriye Eğitim ve Öğretim Bakanlığı, Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı bölgelerde Kürtçenin devlet ve özel okulların eğitim müfredatına dahil edilmesine ilişkin yeni bir kararname yayımladı.
Suriye Eğitim Bakanı Muhammed Abdurrahman’ın imzasını taşıyan resmi yazıda, Kürtçenin “ulusal bir dil” olarak devlet okullarında, özellikle Kürt vatandaşların nüfus içerisinde kayda değer bir orana sahip olduğu bölgelerde öğretilmesine izin verildiği belirtildi.
Kararnamenin, “kültürel ve dilsel hakların korunması, kültürel çeşitliliğin güçlendirilmesi ve bunun ulusal birlik ile Suriye’nin medeni kimliğinin temel unsurlarından biri olarak kabul edilmesi” amacıyla hazırlandığı ifade edildi.
Kürtçe dersinin öğrencilerin genel başarı ortalamasına dahil edilmesi de kararlaştırıldı. Böylece Kürtçe, yalnızca seçmeli veya tamamlayıcı bir ders olmaktan çıkarılarak temel derslerden biri olarak değerlendirilecek. Kararnamede, uygulamanın ilk yılında öğrencilerin sosyal bilgiler, tarih, coğrafya ve felsefe derslerini Kürtçe veya Arapça olarak seçebileceği belirtildi. Öğrenciler, tercih ettikleri dilde eğitim alabilecek ve bu derslerin sınavlarına da Kürtçe veya Arapça girebilecek.







