Selam Olsun Şehit Düşen Yurtsever Yiğitlere!

0
633

Abhazya’nın Kurtuluşunun 12. Yıl Dönümü Kutlamaları Coşkulu Geçti

Gürcistan’ın Abhazya’yı işgali ile başlayan ve 1992-1993 yılları arasında süren Abhaz Bağımsızlık Savaşı, 30 Eylül 1993’de imzalanan ateşkes anlaşması ile sonuçlanmıştı. Bağımsızlık savaşının 12. yıl yıldönümü, Türkiye Diasporası’nda, Kafkas Abhaz Dayanışma Komitesi ve Kafkas Abhazya Kültür Derneği’nin Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda ortaklaşa düzenlediği bir etkinlikle bağımsızlık günü kutlandı.

YEGOJ Hanefi Arslan

Kutlama gecesi Keç-pha Mücella Genç’in açılış konuşması, saygı duruşu, istiklal Marşı ve Abhazya Cumhuriyeti Milli Marşının dinlenmesi ile başladı Kafkas Abhazya Dayanışma Komitesi Başkanı irfan Argun, Abhazya’daki son gelişmeler ve Ağustos ayında Abhazya’ya Kafkas Abhazya Dayanışma Komitesi Başkanı sıfatıyla kendisinin ve komite üyelerinden Kuarshali-ya-pha Bediz Tantekin ve Geç Gündüz Yıldırımgeç’in katılımıyla yapılan çalışma gezisinin değerlendirmesinden oluşan bir konuşma yaptı.

Toplantı Abhazya Cumhurbaşkanı Sergey Bagabş’ın geceye gönderdiği mesajla açıldı. Sayın Cumhurbaşkanı mesajında özetle “diaspora; halkımızın ayrılmaz bir parçası diye düşünüyoruz ve onları Anavatanda yaşayanlardan ayrı değerlendirmiyoruz. Abhazya’da yaşayan tüm Abhazlar gibi onlar da Anavatanlarına karşı sorumluklara sahiptirler: Bugün maalesef bölünmüş bir millet halindeyiz ve bu durum kan kardeşlerimiz Adige ve Ubıh halklarının da yaşadığı tarihsel bir trajedidir. Bu acıyı unutmamalıyız ancak anavatanın çağdaş demokratik bir devlet olarak ortaya çıkmasına hepimiz katkı sunmak zorundayız… Her Abhaz(Abaza) dünyanın neresinde doğmuş ve yaşamış olsun kendini Abhazyanın vatandaşı saymalıdır. Abhazya onların ata yurdu, tarihi vatanları atalarının binlerce yıl yaşadığı dillerini, örf-adetlerini ve kültürlerini korumak adına savaştıkları ve şehit düştükleri öz vatanlarıdır.

SIBA Efkan Çağlar

Abhaz Diasporasının Abhaz Kurtuluş Mücadelesine Katkıları

Yukarıda söylediklerimi yakın tarihte yaşadığımız kara günler de doğruluyor. Gürcü silahlı kuvvetleri Abhazya’ya saldırdığında, Abhaz adı taşıyan her şeyi dünya üzerinde
silmeye kalktığında, Türkiye’de Suriye’de ve diğer ülkelerde yaşayan kardeşlerimiz ata yurtlarını korumaya geldiler ve diğer halkların temsilcileriyle birlikte Abhazya’nın ve Abhaz halkının onuru için şehit düştüler. Ateş içindeki vatanları için böyle bir kahramanlığı gösterdiler. Türkiye’den gelen Abhaz kızlarını hatırladığımızda çok da şaşırmıyoruz çünkü burası onların ata yurdu, kimliklerinin beşiği. İşte bu ortak vatan, ortak dil ve kültür bizi birleştiriyor yani Absuara onuru, işte bizi birleştiren payda budur. Kardeşlerimiz gerek politik gerekse maddi yardımlarıyla kurtuluşumuzda önemli rol oynadılar. Savaş bitti. Artık zorlu bir yolda bağımsızlığımızı pekiştireceğiz ve ortak katkılarımızla Abhazya gelişen demokratik bir devlet olacaktır” diyordu.

ABABĞA Bahadır Özbağ

Mesajın okunması ve uzun süre ayakta alkışlanmasının ardından Türkiye’deki Abhaz Diasporası’ndan savaşa katılan ve orda şehit olan beş yurtseverin SIBA Efkan Çağlar, KOZBA Vedat Akar, YEGOJ Hanefi Arslan, ABAĞBA Bahadır Özbağ, ARGUN Zafer Alış’ın anıldığı belgesel gösterimi yapıldı.

Abhazya’dan Türkiye’deki kutlamalara katılmak ve Türkiye’deki şehit aileleri ile görüşmek üzere gelen Abhazva Şehit Anneleri Demeği Başkanı Emma Yırmıla ve üyeleri Vala Gorskia, Rimma Haguş, Svetlana Gulia’dan oluşan 4 annenin sahneye çıkarak yaptıkları konuşma kutlama gecesine katılanları duygulandırdı.

KOZBA Vedat Acar

Emma Yırmıla konuşmasında “Denizin ötesinde yaşayan kardeşlerimiz Abhazya’nın 12. Özgürlük Yılı hepimize kutlu olsun. Bugün Abhazya sizlerin de desteği ile kazanılan zaferin coşku ve sevincinin, diasporadaki siz kardeşlerimizle ortaklaşmasına katkı koymak için buradayız. Şehit çocuklarımızın anneleri ile buluşup şükranlarımızı ileteceğiz; annelere çocuklarının diasporanın ana vatana yolladığı öz evlatları olduğunu Türkiye’den, Suriye’den koşup gelen bu şehitlerin adlarını Abhazya’da doğan çocuklara okullara caddelere vererek ölümsüzleştirdiğimizi haber vermek istiyoruz. Bütün Abhazya olarak onlara ev sahipliği yapıyoruz ve biliniz ki, hiç de yalnız değiller, bizim evlatlarımızla koyun koyuna yatıyorlar. Biz onların anne ve babaları ile tanışarak kucaklaşarak çocuklarının anılarını da oraya götüreceğiz.

ARGUN Zafer Alış

Türkiye’den bağımsızlık savaşına gelen kardeşlerimiz oradaki akranları ve akrabaları ile tanışamadan ateşin içine gelmişlerdi. Bizler onların aileleri ile tanışıp onlarla kardeşliği yaşamak kucaklaşmak istiyoruz. Türkiye, Suriye ve diğer ülkelerden gelerek Abhazya’da şehit olan çocuklarımız anavatanın yüreğindedirler unutulmaları mümkün değildir” diye konuştu.

Annelerden sonra Arzınba Kadir Ural kendi şiirlerinden vatan hasreti konulu iki şiir okudu.

Mahalli oyun ve Ridade Kafkas Halk Dansları Ekibi’nin yaptığı gösteri ile gece sona erdi.

 

Sayı : 2005 12