Latin Amerika Sola Çekiyor

0
470

 ABD’nin arka bahçesi olarak lanse edilen Latin Amerika’da Bush karşıtlığı ile tanınan Evo Morales Bolivya Cumhurbaşkanlığı’na seçildi 

Geçmişte ABD’nin arka bahçesi olarak tanımlanan Latin Amerika’da ardı ardına iktidara gelen solcu liderlere bir yenisi daha eklendi. Brezilya’da İşçi Partisi (PT) lideri Lula Da Silva, Arjantin’de Nestor Kirchner ve Venezuella’da Hugo Chavez’den sonra Bolivya’da da seçimleri anti emperyalist kişiliği ile tanınan Evo Morales kazandı. 

Yeni Bir Dönem 

Evo Morales oyların yarıdan fazlasını alarak seçilmesinin ardından yaptığı açıklamada “Bolivya’nın eşitlik, adalet, dürüstlük, barış ve sosyal dağılım esaslarının temel tutulacağı yeni tarihi yarından itibaren gerçek anlamda başlıyor” dedi. Morales Güney Amerika’nın ikinci en büyük petrol rezervine sahip ülkesinde kamulaştırmalara gidileceğinin de sinyalini verdi. 

Bolivya’nın yeni başkanı Morales’in en dikkat çekici özelliği de tıpkı Venezuella Devlet Başkanı Hugo Chavez gibi yerli kökenden geliyor oluşu. Bolivya’da nüfusun önemli bir bölümünü oluşturan Güney Amerika yerlileri, aynı zamanda ülkenin en fazla dışlanan ve en yoksul kesimini oluşturuyor. Morales’in Başkan seçilmesi, bu kesim için ciddi bir ümit ışığı anlamına da geliyor. 

Başka Sol İktidarlar da Yolda 

Bolivya’nın ardından başka bir çok Latin Amerika ülkesinde de sol güçlerin iktidara gelmesine kesin gözü ile bakılıyor. Bunlardan en yakın zamanda iktidara gelmesi bekleneni Şili Devlet Başkanlığı seçimlerinin ilk turunu önde kapatan sosyalist aday Michelle Bachelet. Bayan Bachalet seçimleri kazanırsa Şili’nin ilk kadın başkanı ünvanını da alacak. Bir diğer Latin Amerika ülkesi Peru’da Nisan 2006’daki seçimlerin en büyük favorisi solcu kadın aday Lourdes Flores. Büyük bir ülke olan Meksika’da da popüler kişiliği ile tanınan başkent Mexico City’nin sosyalist belediye başkanı Obrador, Temmuz 2006’da Cumhurbaşkanlığı koltuğu’na oturacak gibi gözüküyor. Son olarak Kasım ayındaki seçimlerde Marksist Sandinista lideri eski devlet başkanı Daniel Ortega’nın tekrar işbaşına geleceği söyleniyor.   

   

Sayı : 2006 01