“Abhazya’ya Uluslararası İzolasyon Kaldırılmalı”

0
1080

Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, BM Güvenlik Konseyi’ne geçtiğimiz Ocak ayı sonunda gönderdiği bir mektupla, sorunun çözümüne yardımcı olacak “faaliyet planını” açıkladı. 

Düşmanlıların devam etmeyeceğine dair uluslararası garantinin, çözüm sürecinin önemli bir parçası olduğunu söyleyen Bagapş, mektubunda, “Gürcistan’ın Abhazya’ya saldırılmayacağı garantilenmelidir. Düşmanlıkların devam etmemesine yönelik görüşmelere katılan tarafların ifadeleri ve uluslararası güvenlik garantisi belgede belirtilmelidir” dedi. 

Bagapş, Abhazya’ya karşı uygulanan “uluslararası izolasyon”un kaldırılmasını, sorunun çözümünde ikinci bir adım olarak gösterdi. Bagapş, “Sorunun çözülmesi Abhazya’ya uygulanan uluslararası izolasyondan dolayı mümkün olmamaktadır. Denizden ve havadan dış dünyayla bağlantının kesilmesi gibi yasakların kaldırılması, sorunun çözümünü teşvik edecektir” diye konuştu. 

Bagapş ayrıca, Gürcistan’ın “düşmanca propaganda” yapmayı durdurmasını, bölgedeki istikrarı bozmaya yönelik faaliyetlerine ve Bağımsız Devletler Topluluğu himayesinde bölgeye yerleştirilen Rus barış güçlerini suçlamaya bir son vermesi gerektiğinin altını çizdi. 

Sohum’un 2003 yılında yapılan anlaşmanın gereklerine uyulmasına yönelik müzakerelere devam etmeye hazır olduğunu yineleyen Bagapş, “Bu projelerin yeri, yeni ve karşılıklı yarar sağlayan projelerle doldurulabilir” dedi. 

  

Sayı : 2006 02