Kafkasyalı ve Tüm Türkiyeli Kadınlar, Bu Çağrı Hepinize!

0
568

Bu yıl 8 Mart’ı,  Abhazya’da son 11 yıldır süren ambargo nedeniyle ağır bedeller ödeyen Abhazyalı kadınlara, cenazesi ailesine teslim edilmeyen Aslan MASHADOV’un eşi nezdinde tüm Çeçen kadınlarına, operasyonlarda çocuklarını yitiren Beslan ve Nalçik annelerine adayalım. 

Gürcistan Yönetimi’nin halkları birbirine kırdırmaya yönelik ABD destekli yeni saldırı planları yaptığı bu dönemde, yüzümüzü 8 Mart’ ta Abhazya’ya dönmemiz tarihsel sorumluluğumuzdur. Abhaz kadınlarının ambargo ve savaş riski üzerine kurulu zorlu yaşam koşullarını 8 Mart’ ta tüm dünya kamuoyu önünde bir kez daha yargılayalım. 

Aynı zamanda 8 Mart, Çeçenya’nın seçilmiş Cumhurbaşkanı Aslan MASHADOV’ un katledildiği gündür. Aslan MASHADOV’ un eşi nezdinde, tıpkı ambargo mağduru Abhaz kadınları gibi, kirli savaşın en ağır bedellerini ödeyen tüm Çeçen kadınlarına 8 Mart’ı adayalım. 

1857 yılında New York’ta düşük ücret ve uzun çalışma saatlerini protesto ederken, bir fabrikada çıkan kuşkulu yangında ölen kadın işçilerin anısıyla doğan 8 Mart, bugün Kafkasyalı kadınlar açısından, 150 yıl öncesinin koşullarına benzer, zor günler yaşamaktalar ekseninde değerlendirilmelidir. 2006 yılının 8 Mart’ ı bu bakımdan bir “Dünya Kadınlar Günü” neşeli kutlaması değil, “kadınların ödedikleri bedele sahip çıkma” özelliği taşımak zorundadır. Bu anlayıştan hareketle ambargo ve savaş nedeniyle; cinsel, ulusal, dinsel , ekonomik, siyasal baskılar altındaki kadınlarımızın haklarına saygılı olan herkesle birlikte; 

08/03/2006 Saat 12.00’ de Gürcistan Konsolosluğu,  

aynı gün Saat 13.00’ de Rusya Federasyonu Konsolosluğu önünde  

BASIN AÇIKLAMASI yaparak, 8 Mart’ı Kafkas Kadınlarının yalnız olmadığını dünya insanlığıyla paylaşma günü olarak anacağız. 

Bizleri çok iyi anlayacak olan, yakın geçmişte onbinlerce evladını yitiren Türkiyeli kadınlara, Gürcistanlı kadınlara, Rusya Federasyonu kadınlarına ve tüm insanlığa sesleniyoruz; 

Sizin ve çocuklarınızın çıkarı, savaşta değil barıştadır…Abhazya’da AMBARGO ve KUŞATMANIN kaldırılması, Beslan ve Nalçik benzeri provokatif operasyonlara son verilmesi, Aslan MASHADOV’un ve Nalçik’te ölenlerin cenazelerinin ailelerine teslim edilmesi ve devamında Çeçenya’ da kirli savaşın durması için KAFKASYALI KADINLARIN sesine kulak verin!  

Saygılarımızla, 

Jineps Gazetesi Yayın Kurulu 

  

Sayı : 2006 03