Çerkes Kongresi’nden Avrupa Konseyi’ne çağrı

0
1081

Çerkes Kongresi Başkanı Murat Berzeg, Avrupa Konseyi’ne (AK) gönderdiği 25.01.2006 tarihli mektupta Adigey’in federe cumhuriyet statüsünün korunması için duruma müdahil olunmasını istedi. Berzeg mektubunda, AK’nin Adigey’e özel bir heyet göndererek durumu değerlendirmesini ve yapacağı yansız değerlendirmeleri açıklamasını istedi. 

Berzeg mektubunda özetle şu ifadelere yer verdi: 

“Adigeler, Kuzeybatı Kafkasya’nın tek yerli halkıdır. Dansları, gelenekleri, kültürleri ve konuştukları Adige dili binlerce yılda ortaya çıkmıştır. 

Bugün Adige halkı, 140 sene önce olduğu gibi fiziksel olarak rahatlıkla yok edilebilecek bir durumda. Adigey Cumhuriyeti’nin yok edilmesi için ilk adımı atanlar şöyle düşünüyorlar: Adigey Cumhuriyeti sorunu kızıştığı zaman Adigeler yok edilmesi gereken diğer bir “terörist-millet” ilan edilecek. Sorun ile ilgili federal yetkililere yapılan bir çok müracaat cevapsız kaldı. Bu sorunun çözüleceğine inanmanın yararsız olduğunu düşünüyoruz. 

Sizden Adigey’in bağımsız cumhuriyet şeklinin korunması amacıyla acilen duruma müdahale etmenizi istiyoruz. İnsanlarımızın geleceklerini sizin ellerinize bırakıyor ve Adigey Cumhuriyeti’ne yukarıda belirttiğimiz gerçekleri analiz etmesi ve tarafsız bir şekilde sonuçları bildirmesi için özel bir komisyon göndermenizi istiyoruz. Avrupa Konseyi temsilcilerinin ülkemizde gelişmekte olan durumu kontrol altına almalarını ve uluslararası kanunlara göre düzeltmelerini istiyoruz. 

 

Sayı : 2006 02