İzlenmesi Gereken Bir Yapıt: “Çeçenya’daki Kayıp”

0
566

“Çeçenya’daki Kayıp” Muhittin Kandur‘un 2004 yılında çektiği ve Mayıs 2005 de gösterime giren filmidir. Bu film 2005 Moskova Savaş Filmleri Festivalinde “Barış Ödülü” aldı. 

1938 yılında ataları 19 yy. da Kuzey Kafkasya’dan göç edip Ürdün Amman’da yerleşmiş olan Kabardey bir ailenin evladı olarak dünyaya gelmiştir Kandur. Amerika’da İrlem Kolleji’nin tarih bölümünü bitirmiş daha sonra Kaliforniya üniversitesinde ekonomi ve uluslararası ilişkiler eğitimi almıştır. Birçok işle uğraşmış, uluslararası firmalarda çalışmış, Hollywood’da birçok projeye imza atmış ve ‘Global 500’ de bin yılın üstün insanları dalında sıralamaya girmiştir. 

Müzisyen, besteci, tarihçi, yazar gibi birçok özelliklerinin olmasının yanı sıra, bir kaç filmin hem rejisörü hem prodüktörüdür. 

Bir İngiliz Tıbbi yardım görevlisi (Julia) 1995 yılında Çeçenistan Grozni’de çalışıyordur ve bir grup tarafından fidye için kaçırılır. 

Rusların Grozniye saldırısı sırasında bir fırsatını bulup fidyecilerin elinden yaralı bir şekilde dağlara kaçar. Bir kaç gün dağlarda yolunu kaybetmiş vaziyette dolaştıktan sonra, genç bir Kabardey kemancı (Ruslan) onu bulur ve kendisin yazı geçireceği avcı kulübesinde yaşamaya başlarlar. Julia sınırın diğer tarafına, Kabardey-Balkar Cumhuriyetine geçtiğini farketmez. Ruslan onunla ilgilenir, sağlığının düzelmesine yardımcı olur. 

Bir avcı kulübesinde birlikte yaşam savaşı veren bu iki insan kendi kültürlerinin katı farklılıklarını keşfederler ve bu aralarında bir kültür çatışmasına yol açar. 

Julia, özgürlüğüne düşkün, modern, kapitalist bir genç kadın; Ruslan ise geleneksel, yerleşik değerleri ve güçlü inancıyla ruhunu arayan bir kişidir. Zaman içinde aralarındaki diyalog ve ikisinin de klasik müziğe olan tutkuları, önce birbirlerine saygı duymalarına sonra da romantik bir aşkın başlamasına neden olur. 

  

Sayı : 2006 02